Harta site-ului
Ajutor
Victorie prin istorie
Victorie prin istorie

"Pamântul, istoria si limba sunt, în esență, cei trei stâlpi pe care se ţine neamul..." afirma scriitorul Ion Druţă şi promovarea acestor valori ţine de datoria fiecărui cetăţean.
Concursul televizat ,,Victorie prin istorie" este o activitate organizată în cadrul unui proiect lansat de către autorii Daniela Vacarciuc şi Pavel Cerbuşcă. Acest proiect a fost iniţiat la 28 ianuarie anul curent, în Liceul ,,Constantin Stere" din or. Soroca. S-a preconizat ca, pe parcursul derulării proiectului, să se organizeze 18 emisiuni care se vor desfăşura în mai multe localităţi ale Republicii Moldova, conform orarului întocmit. 
În acest context, la 21 octombrie curent, în incinta Liceului teoretic Doroţcaia s-a desfăşurat una din etapele concursului televizat cu genericul: ,,Victorie prin istorie". 
Doamna Braducean Larisa, şef Direcţie învăţământ general Dubăsari şi profesor de istorie totodată, a fost promotorul  desfăşurării concursului în raionul Dubăsari.
După o selecţie profesionistă, împreună cu cadrele didactice care predau disciplina şcolară Istoria din cadrul instituţiilor preuniversitare din raion, au purces pentru a participa la concurs 10 copii din 7 instituţii preuniversitare. Demnitatea unui neam constă în promovarea valorilor istorice care au stat în fruntea ţării sale pentru a o proslăvi. N. Iorga a avut să spună: ,,Viitorul nu deschide uşa celor ce vin fără de trecut" şi de aceea noi, urmaşii neamului, suntem datori să ne cunoaştem eroii, rădăcinile, provenienţa, națiunea. Transnistria şi-a menţinut verticalitatea prin şcolile româneşti, purtătorii limbii române şi a rămas să fie identificată în ,,Chipul latin al estului românesc". Mai mult decât atât, raionul Dubăsari este supranumit "Inima de foc a Basarabiei".

Elevii din satele: Cocieri, Doroțcaia, Molovata, Pârâta, Roghi şi oraşele: Grigoriopol şi Dubăsari au fost cei ce au cutezat de a concura într-un duel intelectual ce promovează valorile naţionale din filiera istoriei. 
Componenţa juriului, conform Regulamentului prestabilit a fost formată din doi profesori de istorie şi un profesor de limba şi literatura română.
Concursul s-a desfăşurat în 4 runde, după prima rundă au fost selectaţi 6 elevi, după runda a doua au fost selectaţi 3 elevi care au ajuns în finală cu următoarele rezultate ale concursului: locul III l-a ocupat eleva, Iaviţa Mihaela din L.T. ,,Vlad Ioviţă" Cocieri, fapt pentru care a obţinut o primă de 200 de roni, locul II l-a ocupat elevul Mardari David din gimnaziul Roghi şi a ridicat o primă de 300 de roni, iar locul I l-a ocupat elevul Popşoi Laurenţiu din L.T. ,,Mihai Eminescu" Dubăsari şi, de asemenea, a obţinut un suport financiar conform meritului pe care l-a avut, în sumă de 500 de roni. 
După fiecare rundă elevii din Liceul teoretic Doroţcaia au prezentat activităţi artistice care, de asemenea, au promovat valorile naţionale. 
Conducătorii colectivelor de elevi Nicolaev Anastasia, Ctitor Ştefan, Pleşco Galina, Sitişco Ruslan au demonstrat prin activităţile culturale prezentate înalt profesionalism şi mesajele artistice au promovat valorile naţionale.
Elevul Madan Dumitru din Liceul Teoretic "Mihai Eminescu” Dubăsari a interpretat cântecul ,,Eminescu" pe versurile lui Grigore Vieru, din repertoriul Doinei şi Ion Aldea - Teodorovici care, este o adevărată perlă din patrimoniul nostru naţional.

Dorim succes elevilor învingători la următoarea etapă a concursului!
Mulţumim administaraţiei L.T. Doroţcaia pentru găzduire şi atitudine.
Violeta TOLSTENCO, şef Secţie Politici educaţionale şi management economic

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Victorie prin istorie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta