Harta site-ului
Ajutor
VENIT NU E, DATORIILE VIN
VENIT NU E, DATORIILE VIN

Aducem la cunoştinţă, că în anii 2006-2008, Cooperativele agricole CAP „Pîrîta-Agro”, CAP „DorCopAgro”, CAP „Doroţcaia-Agro”,CAP „Victoria-Cocieri”, CAP „Holercani-Triumf”, întru formarea staţiunilor tehnologice de tractoare şi maşini agricole, sub garanţia Consiliului raional au beneficiat de credit tehnic, cu o perioadă de  doi ani  de vacanţă de rambursare. Au trecut deja 7-8 ani, însă obligaţiunile de rambursare a acestui credit mai există.
    Recent, pe data de 11.12.2014, cu participare reprezentantului Î.S. „Mecagro”- parte care a alocat tehnica agricolă respectivă, conducătorii Cooperativelor agricole - beneficiari de acest credit şi Direcţia agricultură şi cadastru - parte garant a acestui credit, a fost petrecută o şedinţă de lucru, în cadrul căriea s-a discutat despre obligaţiunea rambursării creditului tehnic alocat, termenele şi sumele de rambursare.
    Pe parcursul acestor ani, gospodăriile agricole în parte, beneficiari de credit, în majoritate care prelucrează terenurile agricole amplasate după traseul „Tiraspol-Rîbniţa” au suferit seceta anilor 2007, 2012, apoi ploile abundente şi grindina din anul 2013,  şi la urmă, la începutul anului 2014 pînă la prezent – neaccesul complet la prelucrarea acestor terenuri, din partea transnistreană, au influienţat  negativ în obţinerea unui venit, pentru a acoperi acest credit „istoric”. Situaţia creată era permanent înţeleasă de către creditor, fiindcă la cererile conducătorilor de gospodării către Î.S. „Mecagro”,  termenele de rambursare a creditului era în permanenţă reeşalonat. 
 Luînd în consideraţie  faptul că, începînd cu primăvara anului 2014, autorităţile transnistrene au interzis complet accesul în prelucrarea acestor terenuri agricole amplasate după traseu, Guvernul RM a compensat parţial cheltuielele suportate de către producătorii agricoli în toamna/primăvara anilor 2013/2014, în sumă de 11. 963 mii lei,  fără compensarea venitului ratat a culturilor de  floarea soarelui şi porumb, care nu au fost cultivate din pricina neaccesului. Acastă sumă nici pe departe nu acoperă cheltuielele suportate, dacă luăm în consideraţie plata de salariu integrală pe parcursul anului a angajaţiolor, plata contractelor de arendă către arendatori,  neobţinerea unui venit din cultivarea floarei soarelui şi porumbului şi alte cheltuieli curente...
În urma discuţiilor s+a decis: din suma compensaţiilor alocate pentru cheltuielele suportate vor fi acoperite parţial (pînă la 01.01.2015), datoriile de credit, care constituie 5.804.026 mii lei, în sumă de nu mai puţin de o 100 de  mii din suma totală de credit a fiecărui agent economic. 

Petru Porubin, 
specialist principal a Direcţiei agricultură
            pe problemele mecanizării şi prestării de servicii

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

VENIT NU E, DATORIILE VIN - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta