Harta site-ului
Ajutor
,,Veșnicia s-a născut la sat…”
,,Veșnicia s-a născut la sat…”

În anul 1999, profesorii de limba și literatura română din Școala Generală Dubăsari (azi LT ,,M.Eminescu”), vrând să păstreze și să popularizeze, dar și să intereseze copiii de trecutul unei lumi rurale, au hotărât, fiind călăuziți de șefa CLLR, Tolstenco Violeta, să adune obiecte confecționate cu mulți ani în urmă de către bunei și străbunei și au organizat o acțiune de colectare a materialelor. Mulți elevi au avut să răscolească prin cămările bunicilor pentru a selecta obiecte de valoare muzeistică, vase, ulcele, broderii, oale, ștergare, prosoape, păretare, ceramică, icoane etc., aranjate apoi, pe polițele confecționate de regretatul profesor de ed. tehnologică, domnul Smocvin Sergiu. Aceste materiale au fost colectate timp de doi ani, ca, la 27 octombrie 2001, în ziua Hramului or. Dubăsari, ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Paraschiva, să aibă loc deschiderea muzeului cu genericul ,,Veșnicia s-a născut la sat…”.
Din anul 2001, până în prezent, ușile muzeului sunt întotdeauna deschise pentru toți cei care vor să se convingă că ,,Veșnicia s-a născut la sat…”. Muzeul este vizitat atât de elevi și profesori cât și de onorați oaspeți ai liceului. De asemenea, mai continuă colectarea obiectelor și a materialelor care reprezintă trecutul și datina poporului, deorece prin ele cultivăm credința și iubirea pentru moșii și strămoșii noștri.
În fiecare an, muzeul este însuflețit de ghizi care prezintă expoziția, aducând la cunoștință valorile artei populare și creând, astfel, vizitatorilor momente de mari emoții.
Primii ghizi ai muzeului (2001-2002) au fost Ivanov Ana (în prezent prof. de istorie și ed. civică în liceu), Gurițenco Tatiana, Verdeș Marina, eleve în cl. a XII-a ,,A”, diriginte Tolstenco Violeta. În prezent, în calitate de ghizi sunt elevele din cl. a XI-a ,,B”, Platonov Danieta și Negroi Cătălina.
Deci, vă îndemnăm să vizitați muzeul ”Veșnicia s-a născut la sat...”, pentru a afla mai multe din istoria neamului. Și, dacă aveți acasă sau la bunici obiecte vechi, care reprezintă trecutul, tradiția, vă rugăm să le aduceți la noi în muzeu. Aici își vor găsi veșnicia.
Ecaterina DIORDIEV,
Profesoară de Limba şi literatura română
din Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" Dubăsari 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

,,Veșnicia s-a născut la sat…” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta