Harta site-ului
Ajutor
Uşa viitorului se deschide prin trecut
Uşa viitorului se deschide prin trecut

„Trecutul este întotdeauna un reproş adus prezentului.”
– Robert Penn Warren
Dragi concetățeni, la data de 20 mai 2022, Doamna Pahomea-Isaicul Rusanda, o tânără și ambițioasă scriitoare, a invitat oaspeți la Muzeul de Istorie și Etnografie din satul de baștină, Molovata Nouă. A făcut publică lansarea ghidului turistic MOLOVATA NOUĂdar și cartea de vizită MUZEULUI DE ISTORIE ȘI ETNOGRAFIE din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari, Republica Moldova. Scriitoarea împreună cu directoarea muzeului, Beșleaga Alexandra, au găzduit oaspeți de onoare: doamna Perciuleac Maria, șef Secție Cultură și Turism, și colaboratoarele secției nominalizate doamnele Nicolaev Marina și Ciudin Natalia care au oferit tinerei scriitoare și doamnei director, Beșleaga Alexandra, diplome de merit pentru promovarea culturii naționale în raionul Dubăsari. Invitați din localitate care au participat la evenimentul zilei au fost: domnul primar de Molovata Nouă, Gazea Oleg, directoarea gimnaziului ”Anatol Codru”, Curcubet Angela, cu un grup de cadre didactice, dar și cu elevi entuziasmați de invitația primită la activitatea culturală, doamnele bibliotecare: Verlan Valentina și Mariana Gundogdu, doamna director a casei de cultură, Andreev Raisa, doamna Lupaşco Marina, reprezentantul Consiliului Raional Dubăsari, șirul poate fi completat, dar, din motive clare, închei aici lista invitaților.
Din discursul doamnei scriitoare am aflat despre intențiile pe care și le-a pus în valorificarea amprentelor trecutului axate pe numele viitorului. Cărțile editate sunt o istorie deschisă care vor avea, neapărat, continuitate. Muzeul de Istorie și Etnografie e o închegare de ani, prin generații ce și-au purtat sorțile prin istoria scrisă, dar și acea istorie redescoperită în perioada colectării materialelor, cercetării documentelor, discuțiilor cu oamenii trecuți prin evenimentele timpului, prin tradițiile moștenite, dar și cele create de timp, prin cuvintele purtate de dorul necondiționat, timpul tridimensional: ieri, azi, mâine. Noi înșine, prin rădăcinile pornirii noastre, suntem o parte din tot ce se numește neam, purtători de grai matern, urmașii demni și deschizătorii zilei de mâine. Istoria, dacă nu e scrisă, se uită, astăzi, doamnele Rusanda Pahomea-Isaicul și Beșleaga Alexandra au demonstrat (insistent) că satul Molovata Nouă nu e uitat de timp, el e o epocă nouă scrisă cu îngrijire în cărțile ce-și așteaptă cititorii și păstrată în exponatele muzeistice ce-și așteaptă vizitatorii.
”Reproșul trecutului” e în frumusețea păstrată, redobândită cu sârg și așezată frumos fiecare la locul său: muzeul cu istoria sa, cartea - o filă deschisă a trecutului și noi toți, păstrătorii și purtătorii de valori inestimabile.
Violeta Nakai-Tolstenco, șef Secție politici educaționale, DÎG

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
BrandonDon
2024-04-11 23:25:20
drug free az https://forums.dieviete.lv/profils/127605/forum/ herbal 24
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Uşa viitorului se deschide prin trecut - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta