Harta site-ului
Ajutor
Unde-i ,,Ambrozia” acolo-i năpastă
Unde-i ,,Ambrozia” acolo-i năpastă

Având pe globul pământesc necazuri de luptă cu insecte, gândaci și boli de carantină, a mai apărut și o plantă de carantină așa-numita ,,Ambrozia”. Această plantă este numită și parazitară, ea nu numai că nimicește toate tipurile de plante buruienoase care cresc împrejurul ei, dar şi provoacă dispariţia lor, este foarte dăunătoare şi pentru sănătatea populației.
Primele simptome de boli la populaţie au apărut aproximativ 100 - 110 ani în urmă, în SUA. Numai în această țară anual de „polinoza ambroziană” (febră, astmă, alerjie) se îmbolnăvesc de la 7-12 mln de cetățeni. O mare daună aduce la gospodăriile agricole, la prelucrarea terenurilor de pământ, recoltarea roadei, la calitatea nutreților pentru hrana vitelor, care aduce micşorarea calităţii produselor lactate, laptele are un miros neplăcut și aduce în gust amar. Semințele acestei plante îşi păstrează germinația timp de peste 40 de ani, de a scăpa de această plantă trebuie de luptat 4-5 ani consecutiv.
Ambrozia este o plantă care se adaptează la toate condițiile de mediu, secetă, umiditate ridicată, precum și în condițiile nefaste pentru alte plante. Pe suprafețele de terenuri ale Republicii Moldova, Republicii  Ucrainene și a altor țări, această plantă a apărut cu 27 – 30 de ani în urmă, după destrămarea Ununii Sovetice, semințele de ambrozie au pătruns pe meleagurile noastre în urma controalelor slabe a materialului semincier și produselor vegetale la controalele vamale, unde la momentul de față avem sute de mii de hectare atacate de ambrozie.
Pe data de 23.09.2010 în Republica Moldova a fost elaborat un plan de acțiuni de combatere a plantei de carantină—Ambrozia, în conformitate cu Legea nr.228 ” Cu privire la protecția plantelor și carantina fitosanitară”, se impune necesitatea de a lua măsuri urgente în privința acestei plante dăunătoare. Ca măsuri de acțiuni, este necesar de aplicat discuirea terenurilor mari cel puțin de 2 ori pe an, manual de prășit, de scos din pământ, de cosit, ca să nu ajungă la momentul de înflorire.
Erbicidarea la fel este una din metodele chimice de luptă, prelucrarea se efectuiază cu următoarele substanțe chimice: 1– Adengo 465 SC, 2 – Basis 75 WG, 3 – Granstar 75 WG, 4 - Pulsar 40, 5Titus 75 WG. Tratările chimice se recomandă de efectuat până la faza de 10 – 20 cm înălțimea buruienilor. Începând cu anul 2019, de a ne păstra sănătatea și de a nimici aceste plante de carantină, ar fi de dorit ca toți cetățenii să se implice mai serios pentru nimicirea plantei date.
Conform art.35 al Legii nr.228 privind „Obligațiile persoanelor fizice și juridice în domeniul protecției plantelor și a carantinei fitosanitare”, art.36 privind „Răspunderea pentru nerespectarea prezentei legi”, cetățenii precum şi persoane fizice așa și juridice pot fi sancționate financiar conform Codului contravențional al Republicii Moldova, art. 189 ce prevede amenzi în marime de 18 la 30 unități convencționale aplicate persoanelor fizice și de la 48 la 90 unități convencționale aplicate persoanei cu funcție de răspundere.
Ca informație pentru cetățenii raionului Dubăsari, în anul 2018 pe întregul teritoriu al așa numitei Republice Nistrene au fost petrecute peste 600 de controale cu amenzi de la 500 ruble în sus, unde la noi la momentul actual, nu s-a petrecut nici un control şi amenzi pentru nelichidarea palntei date.
Pentru informații despre metodele de luptă cu lichidarea ambroziei pe viitor, vă puteți adresa la Direcția Agricultură și Cadastru a raionului Dubăsari.
 
                                                                          Nicolae BULAT, specialist principal DAC

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Unde-i ,,Ambrozia” acolo-i năpastă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta