Harta site-ului
Ajutor
,,Transnistria - lacrima mea”
,,Transnistria - lacrima mea”

La data de 1 martie 2019, în gimnaziul Corjova r-nul Dubăsari, a fost dat start evenimentelor dedicate comemorării a 27 ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și celor căzuți în conflictul armat din stânga Nistrului, anul 1992.
În contextul comemorării celor căzuți pe câmpul de luptă, profesoara dna Oprea Margareta și organizatorul dna Ana Verdeș au desfășurat o activitate cu elevii claselor a V-a –IX-a pe tema :„Transnistria-lacrima mea”.
a această activitate au fost prezenți combatanții dl Coțofan Iurie, dl Coica Ilie, dl Andrei Postu și dl Caimacan Valeriu, participanți la conflict.
Prin intermerdiul scenetei elevii au transmis publicului viața dramatică a unei familii din satul Corjova care a trecut prin tragicul război și care i-a răpit unicul ei fecior. Mama tânărului a rămas singură fără nici un ajutor în fața vieții furtunoase și pline de greutăți. Această povestire a pătruns până în adâncul sufletului și elevii au sensibilizat cât de dureros poate fi războiul și pe cât de prețioasă este viața.
Elevii au recitat un buchet de poezii și cântece în memoria celor căzuți la Nistru. Combatanții le-au mulțumit elevilor pentru prezentarea bună și pentru că nu sunt indiferenți de această tragedie comună. I-au îndemnat pe elevi, să meargă în vizită la bătrânelele din sat, care și-au pierdut feciorii pe câmpul de luptă și așteaptă măcar să le trecem pragul.
La finalul activității directorul gimnaziului a venit cu următorul mesaj: „Stimați elevi, părinți, profesori, combatanți… Acum 27 de ani, a fost scrisă una din cele mai tragice file din istoria contemporană a Statului Republica Moldova, o filă marcată cu sângele celor căzuti pe câmpul de luptă din satul Corjova și din toată Republica Moldova. La acest război au participat peste 26 000 de persoane din Moldova, ceea ce face ca ecoul său să fie resimțit în fiecare familie, iar timpul trecut de atunci nu a reușit să cicatrizeze rănile rămase în memoria atât a combatanților, cât și a familiilor lor”.
Din păcate de multe ori istoria ne-a demonstrat că independența și suveranitatea se plătește cu sânge, dar această lecție de istorie ar trebui să ne pună pe gânduri atât pe noi cetățenii, cât și pe cei care conduc State, astfel ca pe viitor asemenea conflicte să fie evitate, ori în cazul apariției lor, să fie soluționate pe cale pașnică. 
Ne închinăm cu pietate în fața celor care s-au jertfit pentru binele nostru, pentru grafia latină, pentru limba română, pentru Pace.

Margareta OPREA, profesoară de istorie gimnaziul Corjova

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

,,Transnistria - lacrima mea” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta