Harta site-ului
Ajutor
TOAMNA, CÎND SCLIPEŞTE BRUMA...
TOAMNA, CÎND SCLIPEŞTE BRUMA...

  Iată că Brumărel, fratele mai mic al Brumarului, ne-a adus, pe nepusă masă,  primele îngheţuri şi brume. 
Se zice că bruma este roua încărunţită.Oricum, brumele nu au făcut ravagii mari acolo, unde gospodarii şi-au adunat în hambare belşugul, la timp şi  fără de pierderi. Evenimentul ce sa produs recent pe şesul din Valea Morilor nu a  putut  să nu frapeze prin grandoarea şi bogăţia de culori. A fost un fel de iarmaroc cu tot ce are mai bun acest colţ de poveste.

            Ideal ar fi ca expoziţii de acest fel să avem în toate centrele raionale, inclusiv şi în satele noastre. Dar nu e în puterea noastră, (un început bun în acest sens se observă doar în localitatea Oxentia). Iar minunăţia de maşini agricole, aliniate în linie dreaptă şi atrăgătoare ca nişte jucării, poate va ajunge şi pe ogoarele noastre, dacă forţa de cumpărare a ţăranului sau fermierilor va creşte, iar pentru asta e necesar să  deschidem porţile ţării spre marile pieţi europene.

            Iar acum vă descriu un tablou mai prozaic, de care numă pot lipsi... Centrul „Moldexpo” din Chişinău a găzduit în perioada 24-27 octombrie, Expoziţia Internaţională Specializată de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial „Moldagroteh”,ediţia a XXII-a,şi Expoziţia-tîrg internaţională de produse,utilage,tehnologii agricole şi meşteşuguri „Farmer”,ediţia a XV-a. La ele au participat peste 300 de companii din 16 ţări,inclusiv Austria,Danemarca,Franţa,Italia,R. Moldova,Polonia,Romănia,Rusia ect.

            Expoziţiile au fost organizate de centrul „Moldexpo” în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” şi Federaţia Naţională a Agricultorilor „AGRO-inform”. Chiar dacă anul agricol încă nu este finalizat, putem face unele bilanţuri, prin produsele de calitate, prezentate de către participanţii la expoziţii, a subliniat ministrul dl. Vasile Bumacov. El a mai adăugat că oferta expoziţională include un spectru vast de produse şi tehnologii,necesare pentru activitatea eficientă a companiilor agricole,a gospodăriilor ţărăneşti şi de fermieri,precum şi întreg sortimentul de produse agricole autohtone.

            Pe parcursul perioadei menţionate au avut loc mai multe activităţi, inclusiv consultaţii,seminare,precum şi o masă rotundă.Aceasta a fost organizată de Ambasada poloneză în ţara noastră,cu tema „Polonia-Republica Moldova-Uniunea Europeană:-situaţia actuală şi perspectivele colaborării în domeniul agroalimentar” şi a fost axată pe extinderea livrării produselor agricole moldoveneşti pe piaţa UE.

       
     De asemenea, au fost desemnaţi laureaţii concursurilor Fermier-Lider 2012 şi Lider-Agrobubusiness 2012,cărora le au fost înmînate medalii şi premii băneşti.

            Reprezentanţii r-nul Dubăsari, d-na Urîtu Nina, ÎI  „Urîtu”, s. Ustia, dl. Valeriu Papuc SRL „Aliment – Ulei , s. Pîrîta”, care   participă deja ani la rînd la expoziţia nominalizată, s-au ales cu Diplomă de menţiune şi evident a desfacerii de piaţă a producţiei prezentate.

           

Petru Porubin,

specialist principal a Direcţiei  agricultură şi cadastru.                                   

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

TOAMNA, CÎND SCLIPEŞTE BRUMA... - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta