Harta site-ului
Ajutor
Tinerii din raionul Dubăsari în vizită de studiu în Germania
Tinerii din raionul Dubăsari în vizită de studiu în Germania

Fundația germană Hanns Seidel în Republica Moldova aduce tinerii din Doroțcaia și Coșnița mai aproape de cultura bavareză și facilitează schimbul de experiență în domeniul comunitar.
În cadrul activităților proiectului „Cu TINErii dezvoltăm COMUNitatea”, desfășurate de AO „INDIGO”, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel, un grup de tineri din raionul Dubăsari, dintre care cinci elevi din Liceul Teoretic Doroțcaia și cinci din Liceul Teroretic „Ion Creangă”, com. Coșnița, au participat la o vizită de studiu în or. Landshut, regiunea Bavaria, Germania, în perioada 26 februarie – 2 martie 2018.
Participanții au avut parte de un program divers, vizitând mai multe instituții responsabile pentru implicarea tinerilor în activitatea comunitară și de voluntariat. Programul a fost pregătit de dl Hermann Vogelgsang, șeful Inspectoratului de poliție din or. Vilsbiburg.
Astfel, tinerii din raionul Dubăsari au avut întâlniri cu reprezentanți din:
  • Agenția Voluntarilor din or. Landshut: tinerilor li s-a prezentat structura, sarcinile și posibilitățile acestei agenții în organizarea activităților de voluntariat în oraș și repartizarea funcțiilor printre voluntari. Agenția a fost prezentată de dnaDr. Elisabeth-Maria Bauer, șefa agenției;
  • „Casa Internațional” / „Haus International” este un centru de schimb intercultural și ajutor acordat benevol tinerilor și adulților migranți. DnaAnnelies Huber (Directorul organizației) le-a vorbit tinerilor despre asistența acordată migranților prin organizare de cursuri de limbă germană; lucrul la temele pentru acasă împreună cu copiii; instruiri pentru femei; organizare de evenimente interculturale; consiliere psihologică etc.
  • Andreas Steinhauser le-a povestit participanților la vizită despre posibilitățile și programele oferite de Biserica Catolică tinerilor din eparhia or. Landshut. La Centrul pentru Tineret al Bisericii Catolice tinerii se pot adresa după sfaturi și consiliere psihologică, în cazul în care sunt în situații complicate; se pot implica în bază de voluntariat în organizarea programelor de vacanță și/sau însoțirea copiilor în aceste vacanțe etc. Centrul oferă posibilități de instruire și pentru tinerii adulți, care vor să-și asume benevol diverse sarcini în activitățile cu copiii ori elevii.
  • Și pentru că o societate liberă și democratică nu poate funcționa fără angajamentul politic și civic al tinerilor, elevii din Coșnița și Doroțcaia au făcut cunoștință cu activitatea politică și socială a aripei de tineret a partidului bavarez conservator, Uniunea Creștin-Socială.Hans-Peter Deifel, președintele organizației teritoriale de tineret a UCS, Junge UnionLandshut, le-a vorbit participanților despre rolul tinerilor activi politici în societate, precum și posibilitățile oferite de organizație și partid celor, care își doresc schimbări la nivel local, regional ori național.
  • Federația organizațiilor de tineret din Districtul Landshut este o organizație a tuturor asociațiilor obștești libere, fondate pentru tineri. Helmut Lipfert și Magdalena Spateneder le-au prezentat tinerilor din Moldova scopul și misiunea acestei federații, în special în promovarea activismului civic în rândul tinerilor.
  • Tinerii au avut ocazia să viziteze un Centru comunitar de tineret, fondat cu efortul voluntarilor, de origini străine, care locuiesc în Landshut de mai multe decenii. Masha Sidorova este un psiho-pedagog din Rusia, care de mai bine de 20 ani locuiește în Landshut, și care înțelegând dificultățile prin care trec tinerii indiferent de originea lor, a pus bazele acestui Centru de Vecinătate, DOM. Acest centru este într-adevăr o „casă”, în care atât tinerii, cât și oamenii în etate își pot petrece timpul liber, schimbând o vorbă bună sau o experiență plăcută.
La întâlnirea din DOM tinerii din Moldova au interacționat cu semeni de-ai lor din Germania, Rusia, Turcia, România și Moldova, ai căror părinți s-au mutat în Germania. Da, Mădălina, o elevă de 13 ani din Strășeni, a întâmpinat elevii din Moldova cu un dans și o vorbă natală.
  • Participanții la vizită au avut ocazia să se întâlnească și cu polițiștii, care au grijă de ordinea și siguranța cetățenilor și oaspeților or. Landshut, explicându-le, că polițistul în Germania este în slujba cetățeanului, dar și a legii.
Scopul acestei vizite de studiu a fost de a-i familiariza pe tinerii din Moldova cu spectrul larg de activități comunitare, în care sunt implicați tinerii din Bavaria și totodată de a-i motiva să se implice cât mai mult, acum și mai târziu, în activități de voluntariat, care ar putea duce la o preschimbare benefică a comunității din care vin.
Elena GRIGORIEV,
 profesor fizică-chimie L.T. Doroțcaia

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Tinerii din raionul Dubăsari în vizită de studiu în Germania - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta