Harta site-ului
Ajutor
TELEFONIA FIXĂ CU 9 CIFRE DE LA 1 APRILIE
TELEFONIA FIXĂ CU 9 CIFRE DE LA 1 APRILIE

          La 1 aprilie 2012, R. Moldova va trece la planul de numerotare de tip „închis” care stabileşte un nou format de apelare a numerelor de telefonie fixă. Acesta prevede că utilizatorii telefoanelor fixe vor apela numerele de abonat pentru telefonia fixă din localitatea sa şi/sau din alte zone geografice ale R. Moldova (municipii, raioane) prin formarea a 9 cifre (prefixul naţional „0” + codul zonei geografice + numărul de abonat) şi nu prin formarea a 5 sau 6 cifre precum au făcut-o până în prezent. Despre aceasta a comunicat, în cadrul briefingului de astăzi, Sergiu Sîtnic, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

       Noul format de apelare a numerelor telefonice este numit în limbaj tehnic de tip „închis”, iar formatul vechi – de tip „deschis”. La formatul „închis” de apelare a numerelor au trecut mai multe ţări ale Uniunii Europene, printre care Belgia, Italia, România, Letonia, Estonia etc. Trecerea R. Moldova la acest format este stipulată de noile prevederi ale Planului Naţional de Numerotare (PNN) elaborate de ANRCETI şi aprobate de Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) prin ordinul său nr.93 din 25.11.2011.

         Formatul „închis” de apelare a numerelor de abonat pentru telefonia fixă este similar formatului de 9 cifre, care se utilizează în prezent pentru apelarea numerelor de telefonie mobilă. Spre exemplu, chişinăuienii, pentru apelarea numerelor de telefonie fixă cu destinaţia Chişinău, vor forma „0+22+numărul de abonat din 6 cifre”, iar locuitorii din raioanele Cahul sau Briceni, pentru apelarea numerelor din localitatea sa şi alte localităţii din aceste raioane vor forma „0+299+numărul de abonat din 5 cifre” sau, respectiv, „0+247+numărul de abonat din 5 cifre”.
Astfel, locuitorii raionului Dubăsari, pentru a apela un număr de telefon din aceiaşi localitate vor forma "0+248+numărul abonatului din 5 cifre".

        Sîtnic a mai spus că planul de acţiuni aprobat de ANRCETI stabileşte şi o perioadă de tranziţie de trei luni – de la 1 aprilie până la 30 iunie 2012 – în care abonaţii vor avea posibilitatea să utilizeze în paralel atât formatul nou, cât şi formatul vechi de apelare a numerelor. Perioada de tranziţie a fost oferită abonaţilor pentru ca aceştia să aibă timp suficient pentru a deprinde noul format de apelare a numerelor. În cele trei luni, furnizorii vor informa abonaţii săi prin „robotul telefonic”, în toate cazurile când aceştia vor apela numerele în format vechi, despre schimbarea ce s-a produs. Începând cu 1 iulie 2012, abonaţii vor putea utiliza numai formatul nou de tip „închis” de apelare a numerelor.
Alexandra VATAV, 
specialist principal SASP

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

TELEFONIA FIXĂ CU 9 CIFRE DE LA 1 APRILIE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta