Harta site-ului
Ajutor
Tehnologii performante în livezile noastre
Tehnologii performante în livezile noastre

 În legătură cu schimbările climaterice, la fermieri apare necesitatea de a-și proteja culturile de unele riscuri ce pot apărea odată cu înrăutățirea vremii. Grindina reprezintă unul din cele mai elocvente exemple: în cîteva minute, aceasta poate distruge întreaga recoltă, astfel compromite total profitabilitatea ce poate fi obținută. Mai luăm în consideraţie faptul că raionul nostru este situat în raza a 30 km de la frontieră şi, deci, este interzisă instalarea şi utlizarea sistemelor antigrindină cu rachetă, atunci pentru protecţia plantaţiilor contra grindinei se impune folosirea sistemelor bazate pe plase antigrindină, tehnologii de ultimă vreme, care oferă o siguranţă totală împotriva acestui fel de calamităţi.
   Cu această temă, pe data de 11 septembrie curent, a avut loc un seminar informativ în plantaţia de cireşi a GŢ”Ghimpu Zinaida” din satul Ustia, raionul Dubăsari. Tematica seminarului s-a axat pe marginea măsurilor de atenuare a grindinei prin aplicarea sistemului de plasă antigrindină în plantaţiile super-intensive horticole şi a fost organizat de către ACSA, cu susţinerea financiară a Băncii Mondiale în cadrul Proiectului "Managementul Dizastrelor şi Riscurilor Climatice în Moldova”. La seminar au luat parte 26 producători agricoli din raioanele Dubăsari şi Criuleni.

  Gospodăria ţărănească "Ghimpu Zinaida”, administrată de către dna Mariana Pîslari, are plantate aprox. 12 ha de cireş, 3 ha din ele fiind acoperite cu plasa antigrindină performantă. Restul suprafeţei de livadă de cireşi se preconizează a fi acoperit în viitorul apropiat. Gospodăria dată a beneficiat de un proiect, o parte din sursele financiare fiind acoperite de către ACSA. 

 
                                                                                                Valeriu Popuşoi,
                                Direcţia agricultură şi cadastru


                 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Tehnologii performante în livezile noastre - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta