Harta site-ului
Ajutor
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” cu spectacolul CASA - M
Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” cu spectacolul CASA - M

    Sîmbătă 24 noiembrie 2012, la Casa de Cultură  din or. Criuleni s-a desfăşurat un spectacol  organizat de către Luminiţa Ţîcu, scenarist la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Spectacol  montat în  cadrul campaniei sociale împotriva violenţei şi traficului de fiinţe umane cu susţinerea financiară de către Misiunea OSCE  în Moldova.
    La acest spectacol au participat circa  40 de elevi cuprinşi între vîrsta 16-18 ani, trei pedagogi din aceeeaşi  localitate şi psihologul din cadrul Serviciului Psihopedagogic,  d-na Marenschi Tatiana.
    Spectacolul s-a organizat sub formă de verbatim (bazate pe scene reale din viaţa  femeilor şi copiilor;  victime ale violenţei domestice). S-au citit poezii, scrisori  ale copiilor,  mamele cărora se află în detenţie din penetenciarul nr.7de la Rusca.  Spectacolul a fost organozat cu scopul de informare şi  comunicare adolescenţilor despre anomalia  tipurilor de căsnicie unde este prezentă violenţa, abuzul de putere, înjosirea femeilor şi a copiilor. Informarea publicului  despre faptul că păstrarea cuplurilor respective duce la distrugerea personală a victimei unde este, nemijlocit, femeea şi copii. Atunci  cînd membrii familiei tolerează comportamentul agresorului şi nu întreprind măsurile necesare în scopul evitării acestui tip de comportament  (supunerea   abuzului fizic, psihologic, economic, sexual asupra femeiei şi a copiilor) este o crimă faţă de propria persoană  şi de propriii copii.  Formula, „taci/fugi de gura lumii” e demult depăşită  şi menţinerea familiei în agresie de „dragul copiilor ca să  aibă tată” e o crimă, în asemenea caz la ce-ar mai trebui să înmulţim agresia.
    După spectacol, cu un mesaj de informare, a venit  d-na Lilia Gorceac, psiholog la Centrul de Asistenţă şi Protecţie a  victimelor traficului de fiinţe umane şi Migraţie, de asemenea s-a vorbit şi despre existenţa altor centre de protecţie ale victimilor violenţei domestice la care (persoanele abuzate) pot avea acces.

Serviciul psiho-pedagogic,
DÎTS Dubăsari.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” cu spectacolul CASA - M - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta