Harta site-ului
Ajutor
Superstiţiile de Bobotează
Superstiţiile de Bobotează


  • (Epifania) este primul moment în care Iisus Hristos s-a arãtat omenirii ca Fiu al Domnului, atunci când s-a botezat în apa Iordanului.
  • Fetele nemãritate încearcã sã fure (de cele mai multe ori preotul le dãruieste) un fir de busuioc din mãnunchiul folosit de preot la stropit casa si locatarii ei, pentru cã se crede cã busuiocul, pus în sân, o va ajuta sã îsi viseze ursitul.
  • Femeile fac descântece rostite deasupra apei, care se transmit din generatie în generatie si diferã de la o gospodãrie la alta, pentru ca familia si acareturile sã se curete de farmece si rele si sã fie ferite de acestea tot anul.
  • O alta superstiţie spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în anul în curs.
  • Se mai spune ca agheasma mare este folositoare creştinilor pentru iertarea păcatelor.
  • Bătrînii spun că sunt suficiente cîteva picături din apă aceasta pentru a vindeca deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. Agheasma nu se alterează în timp, chiar dacă vasul nu este acoperit.
  • Tot in ziua de Boboteaza, mamele care au pierdut o sarcină sau au născut copii morţi  iau aghiazma şi merg împreuna cu preotul  şi  o toarnă peste mormintele lor, apoi îi botează cu numele Ion. Daca vor proceda în acest fel trei ani la rînd, se crede ca acei copiii sunt botezaţi.
  • In localităţile aşezate pe malul unui rîu, pe malul Nistrului de exemplu, preotul aruncă o cruce de lemn în apaă dupa care sar bărbaţii curajoşi pentru a o aduce înapoi. Se spune că, cine se aruncă în apă de Boboteazaă va fi ferit de toate bolile si ca, atunci cand preotul arunca crucea în apă, dracii ies şi fug pe cîmp, însă nu sunt văzuţi decît de lupi.
  • Vremea din ziua de Bobotează o prevesteşte pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă iar timpul frumos prezice o vară frumoasă. Daca bate crivatul, este semn ca vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streaşină, se va face vin bun, iar daca pomii sunt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi belşug şi sănătate.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Superstiţiile de Bobotează - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta