Harta site-ului
Ajutor
Subvenţionarea agricultorilor din raion la un nivel mai înalt faţă de anul precedent
Subvenţionarea agricultorilor din raion la un nivel mai înalt faţă de anul precedent

La momentul finisării anului economic de subvenţionare a producătorilor agricoli din Fondul de subvenţionare de stat, 1 noiembrie 2013 – 31 octombrie 2014, din partea raionului Dubăsari au fost recepţionate 64 dosare de solicitare a sprijinului financiar din partea statului, în sumă de 13295190 lei. E îmbucurător faptul că această sumă este în creştere faţă de anul precedent, cînd a fost solicitată suma de 6854006 lei, ceea ce este aproximativ de două ori mai mică faţă de anul 2014. Menţionăm că şi numărul dosarelor depuse este în creştere, în anul 2013 fiind 47 de dosare. Aceasta arată că agricultorii din raion îşi extind activităţile, investind sume tot mai mari şi mai mari în dezvoltarea afacerii.

  În anul 2013, din totalul de 6854006 lei solicitaţi de către producătorii agricoli din raionul nostru, a fost achitată suma de 6065960 lei, ceea ce constituie 88,5% . Pricina este neacoperire cu surse financiare din Fondul de subvenţionare de stat  a dosarelor solicitate pe parcursul anului.

 În acest caz Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare emite un ordin de stopare a autorizării dosarelor, în cazul cînd disponibilul de surse financiare ajunge la 30% din totalul Fondului de subvenţionare. Din data emiterii ordinului dat şi pînă la 1 noiembrie se stopează autorizarea spre plată a dosarelor, fără a stopa procesul de recepţionare, de mai departe, a acestora. După 1 noiembrie se face autorizarea dosarelor ţinînd cont de soldul disponibil al Fondului de subvenţionare, cu aplicarea unui coieficient de diminuare. Din acest motiv suma beneficiată anul precedent a fost mai mică faţă de cea solicitată cu 11,5%.

  Anul acesta, în urma mai multor demersuri din partea conducerii raionului şi producătorilor agricoli din satele raionului amplasate pe malul stîng a Nistrului, care au fost înaintate la diferite întruniri cu conducerea centrală, s-a atabilit că investiţiile efectuate în satele corespunzătoare nu vor fi diminuate cu coieficientul dat, adică solicitările din partea producătorilor din aceste sate vor fi satisfăcute în întregime.

 Paralel cu aceasta informăm că, în baza Hotărîrii Guvernului RM nr 735 din 10 septembrie 2014 pentru aprobarea Regulamentului privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe, legată de impunerea interdicţiei de import a fructelor în Federaţia Rusă, producătorii de mere şi prune, care au predat fructele la procesare au primit o compensaţie de preţ în mărime de 1,5 le şi 1,2 lei corespunzător. Astfel producătorii de mere din raion au realizat la procesare, în total, 704139,33 kg mere, primind o compensaţie în mărime de 1056209 lei, producătorii de prune au predat la procesare 16540 kg, primind compensaţia de 19848 lei. Sumele date au fost practic achitate deja.

 

Valeriu Popuşoi,

Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Subvenţionarea agricultorilor din raion la un nivel mai înalt faţă de anul precedent - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta