Harta site-ului
Ajutor
Subvenționarea - o oportunitate pentru agricultori.
Subvenționarea - o oportunitate pentru agricultori.

În or.Chișinău s-a desfășurat conferința Internațională „Cele mai bune practici ale Agenţiilor europene de plăţi”. Evenimentul a avut drept obiectiv dezvoltarea capacităților instituționale ale  Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), precum și dezvoltarea abilităților și practicilor profesionale în asigurarea calității standardelor în domeniul agriculturii. Prin adoptarea Legii privind principiile de subvenționare, vor oferi stabilitate, transparență, eficiență și continuitate proceselor de subvenționare, reguli și condiții valabile pentru o perioadă de cel puțin 5 ani. La începutul anului 2015, Comisia Europeană și Republica Moldova au încheiat un Acord de Finanțare pentru punerea în aplicare a Acordului de Finanțare ENPARD Moldova pentru a sprijini Agricultura și Dezvoltarea Rurală din țara noastră. Conform acestui Acord, Republica Moldova urmează să beneficieze de asistență financiară și tehnică pentru perioada anilor 2016-2018 în sumă totală de 64 mln Euro,  pe componenta de suport bugetar sectorial dar și asistenţă tehnică pentru valorificarea Programului. De asemenea, în acest an, Fondul de subvenționare a producătorilor va constitui 900 mln. lei, inclusiv 231 mln. lei, contribuția UE în cadrul Programului ENPARD. 
La momentul finisării anului economic de subvenţionare a producătorilor agricoli din Fondul de subvenţionare de stat la 1 noiembrie 2015 – 31 octombrie 2016, din partea raionului Dubăsari au fost recepţionate 39 dosare de solicitare a sprijinului financiar din partea statului, în sumă de 6 830 971,7 lei, această sumă este în creştere cu 87% faţă de anul 2015, fiind suma de
5 966 908,25 lei.
Anul curent, pînă la 31 octombrie 2017 au fost recepționate  6 dosare în sumă de 571 745,52 lei de către producătorii agricoli din rl.Dubăsari, unde s-a achitat suma integral. E și evident că procesul de recepționare a dosarelor va fi în continu și necătînd că activitatea sectorului agrar al raionului Dubăsari, aflat într-o situaţie foarte dificilă, din pricina lipsei accesului la aproape jumătate din terenurile agricole ale raionului, nivelului foarte scăzut al investiţiilor în sector, din cauza situaţiei politice incerte şi altor pricini obiective, sperăm că numărul dosarelor în anul viitor va fi majorat.
Pentru anii 2015-2016, reieşind din interdicţia de a prelucra terenurile amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, achitarea proprietarilor terenurilor agricole din localităţile din stînga Nistrului a raionului Dubăsari, s-a efectuat de către Guvernul Republicii Moldova. Astfel proprietarii acestor terenuri, au beneficiat de o plată directă, în sumă de 1229,68 lei per hectar, cît pentru anul 2015 atît și pentru 2016, conform HG nr .859 din 18.12.2015 și HG nr. 1201 din 31.10.2016 a fost repartizată aceeași sumă de 7 980 000 lei deţinătorilor de terenuri amplasate după traseul R-T pentru anii sus menționați. Ce priveşte achitarea plăţilor directe pentru anul 2017, procedura este în proces de evaluare.   

T.BULAT, specialist principal DAC                              

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Subvenționarea - o oportunitate pentru agricultori. - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta