Harta site-ului
Ajutor
Statul oferă mijloace financiare pentru înregistrarea gratis, a dreptului de proprietate asupra pământului
Statul oferă mijloace financiare pentru înregistrarea gratis, a dreptului de proprietate asupra pământului

În conformitate cu Programul de stat pentru delimitarea bunurilor imobile proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 80/2019 și în corespundere cu Legea privind delimitarea proprietăţii publice nr. 29/2018 și Hotărârea Guvernului nr. 63/2019 privind aprobarea Regulamentului cu privire la modul de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică, raionul Dubăsari, concomitent cu mai multe raioane din centrul țării, a fost inclus în graficul petrecerii lucrărilor de delimitare masivă a proprietății publice, care se vor petrece pe parcursul anilor 2021-2022.
La fel, ținând cont de prevederile Legii nr. 1543/1998 a Cadastrului bunurilor imobile și a Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului de înregistrare și evaluare funciară, ratificat prin Legea nr. 240/2018, concomitent cu delimitarea masivă a bunurilor imobile proprietate publică, se vor petrece și lucrări de înregistrare primară masivă a terenurilor proprietate privată – loturi de pe lângă casa și grădini, conform art. 11 din Codul funciar al RM.
Lucrările menționate mai sus vor cuprinde mai multe etape și includ:
- Delimitarea hotarelor dintre localități;
- Stabilirea hotarelor intravilanului localităților, conform situației la moment;
- Înregistrarea primară masivă a terenurilor proprietate privată – loturi de pe lângă casă și grădini;
- Delimitarea masivă a bunurilor imobile proprietate publică;
- Corectarea unor erori admise anterior, la lucrările de delimitare și înregistrare.
Întru executarea cât mai exactă și în termeni optimi a delimitării masive a bunurilor imobile proprietate publică și înregistrării primare masive a terenurilor proprietate privată, pe parcursul anului 2021, primăriile din raion, în comun cu Serviciul cadastru al Consiliului raional Dubăsari au petrecut un volum imens de lucru pregătitor, care a cuprins identificarea și inventarierea bunurilor imobile proprietate publică neînregistrate, întocmirea listei bunurilor imobile supuse delimitării, identificarea și întocmirea listei proprietarilor de terenuri grădini și a loturilor de pe lângă casă (art. 11 din Codul funciar nr. 828/191).  
Începând cu 1 ianuarie 2022 urmau să demareze lucrările de delimitare și măsurare propriu zise, care ar trebui să se finiseze cel târziu în prima jumătate a anului 2023, odată cu înregistrarea dreptului de proprietate a Administrației publice locale asupra bunurilor imobile delimitate și a dreptului de proprietate asupra terenurilor proprietate privată. Procedura însă, la moment puțin stagnează, deoarece foarte puțini operatori economici din domeniu își exprimă disponibilitatea de a participa la licitațiile publice, pentru adjudecarea dreptului de a petrece lucrările menționate.
Însă, odată cu finisarea lucrărilor deja petrecute în raioanele de nord ale țării, sperăm că entitățile care au petrecut aceste lucrări, vor lua parte la licitațiile și pentru raioanele de centru.
 
Valeriu POPUȘOI,
Șef Serviciu cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Statul oferă mijloace financiare pentru înregistrarea gratis, a dreptului de proprietate asupra pământului - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta