Harta site-ului
Ajutor
Starea semănăturilor de toamnă pentru roada anului 2017
Starea semănăturilor de toamnă pentru roada anului 2017

Monitorizarea etapelor de dezvoltare a culturilor în perioada de vegetaţie are o importanţă colosală în cultivarea acestora. Starea plantelor într-o anumită perioadă de dezvoltare ne vorbeşte mult despre roada care o vom obţine în viitor, mai ales culturile de toamnă depind mult de etapa în care vor intra în iarnă. Cu acest scop, pe perioada 23 – 24 noiembrie 2016 colaboratorii Direcţiei agricultură şi cadastru au efectuat vizite în primăriile raionului, pentru a aprecia starea semănăturilor de toamnă, înainte de iernat.
​Epocile de însămînţare au o însemnătate deosebită în condiţiile manifestării tot mai pronunţate a efectului de încălzire globală şi extindere a perioadelor de secetă pe parcursul unui an. Semănatul în termeni optimi asigură o dezvoltare bună a plantelor de toamnă şi o iernare satisfăcătoare, care în final, duce la un nivel de producţie mai înalt.
Ştiinţa şi practica au dovedit că plantele, înainte de a intra în perioada de iernat, trebuie să posede 3- 4 lăstari. În condiţiile climaterice din Republicii Moldova termenii optimali de însămînţare a grîului şi orzului de toamnă parvin odată cu scăderea temperaturii aerului mai jos de 150C, în mediu pentru 24 ore.  O altă condiţie este prezenţa nivelului optim de umiditate în sol. Astfel, conform recomandărilor, dacă semănatul s-ar petrece pînă la a II-a decadă a lunii septembrie, atunci am avea o reducere a recoltei cu aprox. 0,5 t/ha, iar semănatul după 25 octombrie ar reduce recolta cu aprox. 1 t/ha.
Condiţiile climaterice ultimilor ani schimbă foarte mult închipuirile faţă de perioada optimă a semănatului de toamnă. Cînd seceta de toamnă persistă nu primul an, perioada semănatului a fost strămutată cu aproximativ o lună mai tîrziu, în raion semănatul de toamnă petrecîndu-se în marea majoritate în perioada 10-31 octombrie, unii agricultori au semănat chiar pînă la 15 noiembrie. Astfel pe multe suprafeţe plantele încă nu sunt dezvoltate suficient, avînd cite 1- 2 frunzuliţe, nu a avut loc înfrăţirea suficientă, sau pentru iernatul cu succes, şi obţinerea unei roade cît de cît bune, planta trebuie sa aibă minim 4 - 5 frunzuliţe.
În condiţiile acestui an, cu întîrzierea semănatului, avem însemînţate 2040 ha de culturi de toamnă, dintre care: 1926 ha – grîu de toamnă, 82 ha – orz de toamnă şi 32 ha - secară.
În comparaţie cu anul precedent avem o scădere mică a suprafeţelor însămînţate, cu 169 ha. Scăderea este din contul diminuării suprafeţelor de orz de toamnă, în acelaş timp, suprafaţa cuprinsă de semănături de grîu de toamnă este mai mare ca anul trecut cu 35 ha.
 
Valeriu Popuşoi,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Starea semănăturilor de toamnă pentru roada anului 2017 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta