Harta site-ului
Ajutor
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile
Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile

Începând cu data de 4 februarie curent, starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost aprobată la data de 02 februarie 2023, cu votul majorității deputaților.
Dispoziția  nr. 60 a Comisiei Situații Excepționale, emisă la data de 31 ianuarie, prin care s-a propus prelungirea stării de urgență, ulterior aprobată în Parlament, prevede ca toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie curent, în mărime de 12,27 lei (fără TVA)/ 1 m.c. 
O altă prevedere inclusă în mecanismul elaborat de Ministerul Economiei se referă la acordarea compensațiilor întreprinderilor cu consum sporit de gaze naturale din sectoarele: agroalimentar, a îmbrăcămintei și încălțămintei, a sticlei, covoarelor, a articolelor de hârtie și carton. Companiile vor putea solicita al doilea tip de compensații în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respectivă. Și în acest caz se stabilește compensația pentru gaze în cuantum de 12,27 lei (fără TVA)/ 1 m.c., dar nu mai mult de 1,5 milioane lei per consumator noncasnic pe lună. Din suma compensată se va exclude compensarea pentru primii 500 m.c.
Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare. Data limită de depunere a cererilor este până la 12 mai 2023. 
Totodată, CSE a permis consumatorilor noncasnici procurarea a până la 200 de metri steri de lemn de foc, din specii moi și rășinoase, pentru uz propriu. 
Prelungirea stării de urgență  va oferi și în continuare posibilitatea utilizării mecanismelor create, în domenii precum aprovizionarea țării cu energie electrică și gaze naturale, gestionarea unor eventuale noi fluxuri de refugiați, asigurarea ordinii și securității publice. Prin CSE, oamenii sunt protejați de consecințele războiului, a subliniat prim-ministra Republicii Moldova.
https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_nr._60_31.01.2023.pdf
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de zile - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta