Harta site-ului
Ajutor
Spunem STOP Violenței în Rîndul Tinerilor
Spunem STOP Violenței în Rîndul Tinerilor

Tinerii constituie partea cea mai activă a societăţii, cea mai efervescentă şi plină de încredere în forţele proprii proaspăt descoperite. Aceştia se află într-o etapă a vieţii în care au tot ce este mai bun şi mai frumos pentru a se bucura de adolescență. Însă de la acest fapt au deviat sau au apărut multe anormalităţi, astfel că în ziua de azi vedem mulţi tineri mutilaţi spiritual, iar o manifestare a acestei interiorităţi rănite este violenţa pe care şi-o însuşesc. 
Am putea spune că violenţa este o exteriorizare a unor puternice frustrări interioare,  a unei nevoi acute de a obţine atenţie, chiar dacă ea nu e oferită într-un context amiabil.
 Astfel conform planului de activitate al Centrului Multifuncțional pentru copii și tineret în colaborare cu dl Ruslan Rotaru, Inspector Superior al Biroului Siguranță Copii al IP Dubăsari și Direcția Învățămînt Tineret și Sport a fost organizat un seminar instructiv-educativ cu genericul ”Violența în rîndul tinerilor generată de sărăcia și nesiguranța zilei de mîine”, care s-a desfășurat la LT ”Doroțcaia” din s.Doroțcaia cu implicarea elevilor din cl. a VII-a, VIII-a și XI-a. Scopul acestui seminar a fost evidențierea factorilor de risc care generează comportamentul agresiv, modul în care pot fi depășite astfel de situații, prevenirea și combaterea violenței în rîndul tinerilor, reliefarea consecințelor comportamentului brutal și agresiv precum și promovarea unui comportament amiabil, politicos și tolerant. Pentru a-i ajuta cu adevărat pe cei căzuţi pradă violenţei trebuie să-i învățăm să înlocuiască violenţa cu dragostea, o dragoste ce nu se aprinde la mânie. Poliţistul a subliniat importanţa manifestării unei atitudini responsabile faţă de cei din jur şi aplanarea eventualelor conflicte prin comunicare. Totodată, a menționat facorii de risc care generează astfel de comportament, cum ar fi: 
• influenţa anturajului –mai ales în cazul tinerilor dornici de afirmare rapidă;
• teribilismul şi spiritul aventurier – trăsături specifice adolescenţilor;
• lipsa de preocupare pentru activităţi sportive sau culturale, în timpul liber;
• consumul de băuturi alcoolice în famile sau în grupul de prieteni;
• comunicarea deficitară cu membrii familiei;
• violenţa verbală şi fizică în relaţiile intrafamiliale.
La fel a fost abordată problema că actele de violenţă produc consecinţe atât în plan juridic cât şi social şi nu trebuie să reprezinte o opţiune pentru nimeni, inclusiv pentru elevi, astfel implicînd activ  tinerii în discuții și dezbateri. Pentru a înţelege mai bine riscurile şi consecinţele pe care le presupune săvîrşirea unor astfel de fapte, poliţistul le-a prezentat câteva cazuri reale ce au avut loc în şcolile din ţară. De asemenea, elevii au avut parte de un filmuleț ” Victimele violenţei în şcoli” despre impactul psihologic și social al comportamentului agresiv și violent. 
Această întrunire cît și tematica abordată au fost prielnice și productive datorită faptului că au fost abordate probleme reale ale adolescenților care sunt ușor influențabili, sensibili și efervescenți.
                                        

                                         Coica Tatiana, metodist coordonator în programe educaționale, sănătate publică, dezvoltare fizică și sport

 

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Spunem STOP Violenței în Rîndul Tinerilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta