Harta site-ului
Ajutor
Situaţia epidemiologică prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015
Situaţia epidemiologică prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015

În prezent, situaţia epidemiologică prin gripa şi infecţii ale căilor respiratorii acute este sub pragul epidemic, fiind  atins nivelul de 301,7 cazuri la 100000 de populaţie, comparativ cu pragul epidemic  de 309, 96 în RM.

În raionul Dubăsari pe parcursul ultimelor 2 săptămăni se atestă, la fel, o majorare esenţială a cazurilor de îmbolnăvire. Dacă în saptămîna 02.02.15 - 07.02.15 sau înregistrat 66 cazuri, apoi în săptămăna 09.02.15 - 14.02.15 şi 16.02.15 - 22.02.15 cîte 117 şi 120 cazuri.respectiv. Vă atenţionăm că au crescut cazurile de infecţii respiratorii acute severe.

În ţară prin metode de investigaţii de laborator au fost confirmate 46 de cazuri, inclusiv 24 fiind provocate de virusurile gripale de tip B, 21 de tip A (H1N1) şi un caz de tip A(H3N2).

În sezonul 2014-2015, printre persoanele afectate prin infecţii virale acute au fost înregistrate 5 cazuri de deces: în s.Valea Perjei, raionul Taraclia, în mun. Chişinău şi în or.Cahul.

Vă informăm, că virusurile gripale se transmit de la om la om pe cale aerogenă şi indirect prin obiectele contaminate. Perioada de incubaţie variază de la câteva ore până la 1-3 zile, iar în unele cazuri chiar şi până la 7 zile. Manifestările clinice ale gripei se caracterizează prin debut brusc: febră >38 garde C, astenie (slăbiciuni), cefalee, dureri în globii oculari, rinita, faringita, tusea, expectoraţiile, insuficienţa respiratorie, durerile în piept, tulburări digestive.

În scopul reducerii riscurilor de infectare a populaţiei,  Ministerul Sănătăţii recomandă:

- În caz de îmbolnăvire solicitaţi asistenţa medicală primară (contactaţi medicul de familie sau solicitaţi serviciul de ambulanţă), izolaţi  bolnavul de ceilalţi membri ai familiei.

- În instituţiile preşcolare şi preuniversitare, locurile publice şi aglomerate este necesar de a intensifica supravegherea epidemiologică prin aplicarea măsurilor antiepidemice:

-  izolarea bolnavilor pentru prevenirea răspândirii gripei,

- aerisirea şi a păstrarea curăţeniii în încăperi;

- spălarea cât mai des a mâinilor cu apă şi săpun;

- a purta mască de unică folosinţă la apariţia primelor semne de boală;

- a evita suprarăcirea organismului.

Centrul de sănătate Dubăsari

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Situaţia epidemiologică prin gripă sezonieră şi infecţii respiratorii acute în sezonul 2014-2015 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta