Harta site-ului
Ajutor
“Sfîntul Pantelimon” - ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor
“Sfîntul Pantelimon” - ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor

Pe data de 9 august, Biserica creştină "Sf. Dumitru” din s. Coşniţa l-a sărbătorit pe sf. marele mucenic Pantelimon, căruia poporul îi zice Pintilie sau Pintilie Călătorul. 

Pe vremuri ziua respectivă era ţinută de cei care călătoreau des. În această zi creştinii adună în coşuri pîine, făină, ulei, ouă, aleg din cele mai frumoase fructe, legume şi flori pentru a le sfinţi cu apa Domnului, şi a împărţi copiilor pentru sănătate. Dăinuirea rugăciunii în această sărbătoare este cea a sănătăţii, pentru care creştinii se închină. " Am venit să mă rog pentru familia mea, pentru sănătate, pace şi înţelegere sufletească”, spune o bătrînică adunîndu-şi nepoţii pentru a merge în biserică şi a primi miruirea preotului paroh Veaceslav Ciorbă. Oamenii spun, că din popor au auzit despre acest sfînt, precum că a trăit într-o familie bogată, tatăl- păgîn iar mama creştină, însă el avea un suflet mare şi învăţa ştiinţa medicinii. Toată viaţa sa a ajutat aomenii, fără a cere ceva în schimb, chiar şi averea pe care o moştenise a împărţit-o săracilor şi celor bolnavi. În acel timp medicii erau foarte rari şi neiscusiţi, fapt ce a atras atenţia împăratului, care dorea să-l aducă pe Pantelimon în împărăţia sa pentru al ocroti de boli. Însă acest fapt n-a fost să fie şi Pantelimon a rămas lîngă oamenii cu adevărat nevoioşi de el, astfel, fiind foarte solicitat de oameni, ceilalţi doctori rămîn fără menire. Aceştea devenind invidioşi pe el, au profitat de ocazia unei fapte creştine pe care a făcut-o Pantelimon, îngrijind de un creştin tocmai chinuit din ordinul împăratului, şi l-au denunţat. Respectiv, a fost judecat şi condamnat la chinuri grele. Numele Pantelimon (care înseamnă "prea milostiv”) i-a fost dat de Hristos în momentul morţii sale.

Ziua lui Pintilie Călătorul este ţinută de frica trăsnetelor, grindinii, furtunilor, secetei. Se consideră, că cel care muncea în această zi „se călătorea”, adică murea nu după mult timp. Se credea că la Pintilie Călătorul se desparte vara de toamnă. De aici şi expresia „se duce vara ca o pîine, vine iarna ca un cîine”.

Sfîntul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor şi creştin următor lui Hristos. De aici şi denumirea unor centre medicale cu "Sf. Pantelimon”.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

“Sfîntul Pantelimon” - ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta