Harta site-ului
Ajutor
Sfaturi utile și recomandări pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă
Sfaturi utile și recomandări pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă

În ajunul sărbătorilor de iarnă majoritatea consumatorilor se gândesc deja la ce vor pune pe masă. Pentru ca produsele achiziţionate să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, DRSA Dubăsari, Vă recomandă ca produsele alimentare perisabile, cum ar fi carnea şi produsele din carne, laptele şi produsele lactate, peştele în stare proaspătă, ouăle, etc. să le procuraţi numai din locuri special amenajate şi autorizate, care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Totodată, pentru a evita situaţiile, în care din cauza aglomeraţiei din pieţe şi magazine în ajunul sărbătorilor, pot fi achiziţionate în grabă produse neconforme, care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa dvs., DRSA Dubăsari vă recomandă următoarele:
Carnea să fie procurată în stare proaspătă numai în locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C.
Atenţie! Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafaţa  lipicioasă, urât mirositoare. Atrageţi atenţia la ştampila de control sanitar-veterinară.
Peștele se poate valorifica în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată, conservată, cu respectarea următoarelor condiții:
-comercializarea acestor sortimente este admisă numai în unități specializate, sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar;
-se păstrează în spații frigorifice sau în utilaj specializat (pentru peștele viu) cu respectarea parametrilor de temperatură în funcție de sortimentul supus comercializării; 
-sortimentele de pește sunt însoțite obligatoriu de certificat care confirmă calitatea, originea și valabilitatea acestuia, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.
Peștele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parţial acoperit de gheață. Atrageţi atenţia ca suprafaţa acestuia să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 °C.
Atenție! Pestele alterat prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenuşie sau brună.
La procurarea ouălor examinaţi aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare  28 zile de la data  ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider;
Vânzarea ouălor în unităţile de desfacere se face numai în locuri separate sau cu produse preambalate. Verificaţi informaţia despre data ouării marcată nemijlocit pe fiecare ou aparte şi termenul de valabilitate în documentul de însoţire sau pe cutia de transport.
Marcajul de pe ouă este format din două componente:
1. codul întreprinderii de producere;
2. data producerii.
Atenţie! Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic.
Laptele are culoare albă cu nuanţă slab gălbuie, nuanţă care se accentuează în cazul laptelui cu un conţinut sporit de grăsime.
Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) şi trebuie de fiert foarte bine, menţinându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite aşa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecţii stafilococice şi streptococice etc. Lapte pasteurizat este numit laptele care a fost tratat  termic apoi răcit şi este un produs gata pentru consum. La fierbere laptele pasteurizat îşi pierde unele proprietăţi nutritive (proteine, vitamine). Temperatura de păstrare – până la + 4 °C.
Atenţie!!! Alte nuanţe de culori ale laptelui (roz, albastru, roşu etc.) denotă, fie că animalul de la care s-a recoltat laptele a fost bolnav, fie că intenţionat s-a falsificat. Laptele absoarbe foarte uşor mirosurile străine, mai ales dacă este păstrat într-un vas sau ambalaj deschis.
Alte produse alimentare tradiționale: cozonaci, prăjituri, produse de panificație, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spații amenajate și autorizate, sub controlul personalului de specialitate. 
Ce trebuie sa urmăriţi pe eticheta produselor alimentare: etichetarea nu este altceva decât înscrierea elementelor de identificare pe produs, pe ambalajul de vânzare cu amănuntul, ce însoţesc produsul alimentar pus în vânzare şi se referă la acesta. Scopul etichetării produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informaţii complete cu privire la conţinutul şi compoziţia produselor, pentru a proteja sănătatea şi interesele acestora. Menţiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile şi inteligibile, aşezate într-un loc vizibil pentru consumator în condiţiile normale de cumpărare şi utilizare. Menţiunile de pe etichetă nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicaţii, inscripţii sau desene.
Mai mult ca atât, informaţiile înscrise pe etichetă, pe de o parte, nu trebuie să inducă în eroare consumatorii în privinţa caracteristicilor alimentului (în special a identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei lui), precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie, atribuirii de efecte sau proprietăţilor alimentelor pe care acestea nu le posedă, sugerării că alimentul are caracteristici speciale atunci când în realitate toate produsele similare au astfel de caracteristici, iar pe altă parte, etichetarea şi metodele prin care aceasta se realizează nu trebuie să atribuie alimentelor proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a bolilor sau să facă referiri la astfel de proprietăţi.
Mai multe detalii puteţi afla din Hotărârea Guvernului nr. 996  din  20.08.2003 despre aprobarea Normelor privind etichetarea produselor alimentare şi Normelor privind etichetarea produselor chimice de menaj.
Evitați comerțul stradal!!! Se recomandă ca populația să achiziționeze produsele alimentare specifice sărbătorilor de Iarnă, numai din spații sau unități înregistrate sanitar veterinar, evitați comerțul”stradal”, de pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă sunt vândute la un preţ mai mic, acestea au un impact negativ și reprezintă un risc pentru sănătatea dvs, contribuind la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.
Recomandări utile:
  • nu procuraţi alimente după data limită de consum sau cu termenul de valabilitate expirat;
  • depozitaţi şi păstraţi alimentele conform instrucţiunilor producătorului;
  • verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin, respectând şi dumneavoastră această temperatură acasă;
  • nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune;
  • ţineţi cont de instrucţiunile producătorului privind congelarea, decongelarea şi pregătirea alimentelor.
Dragi consumatori, vă recomandăm ca în perioada sărbătorilor să procuraţi produsele alimentare, mai ales cele uşor perisabile, numai din locuri autorizate care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar.
În cazul în care consumatorii constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, sunt rugați să sesizați reprezentanții Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari tel de contact 0248 55 450 sau 0248 55 280.
Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Sfaturi utile și recomandări pentru consumatori în ajunul sărbătorilor de iarnă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta