Harta site-ului
Ajutor
Seminar teoretico-practic cu psihologii școlari din instituțiile de învățământ preuniversitar din raionul Dubăsari
Seminar teoretico-practic cu psihologii școlari din instituțiile de învățământ preuniversitar din raionul Dubăsari

,,Emoțiile noastre trebuie să fie la fel educate precum intelectul nostruJim Rohn
Marți, 27 martie 2018, conform planului de activitate al Serviciului de asistență psihopedagogică, a fost organizat, în Liceul Teoretic Holercani, seminarul teoretico-practic cu participarea  psihologilor școlari din instituțiile preuniversitare din r-ul Dubăsari la tema ,,Stările emoționale în contextul valorilor general-umane".
Agenda seminarului  a inclus următoarele aspecte:
- Activitate practică cu subiectul ,,Stările emoționale în contextul valorilor general-umane" clasa a XI-a, Iurii Rotari, psiholog școlar LT Holercani.
- ,,Prevenirea bullying-lui în mediul școlar" Olga Pînzari, psiholog AO ,,Concordia. Proiecte sociale".
- ,,Repere metodologice privind activitatea psihologului școlar în instituțiile de învățământ general" Natalia Pisari, psihopedagog SAP.
- Programul de activitate al Consiliului raional pentru protecția drepturilor copilului pentru anul 2018-2019. Tatiana Lungu, șef  SAP.
Obiectivul seminarului a fost realizarea feedback-lui profesional prin schimbul de experienţă al psihologilor şcolari în acordarea serviciilor calificative de asistență psihologică copiilor din instituţiile preuniversitare din raion.
Stările emotionale ne influențează cel mai mult modul în care reacționăm, luăm decizii, ne raportăm la propriul sistem de valori și, nu în ultimul rând, comunicăm cu ceilalți.
Astfel, dacă reușim să ne controlăm emoțiile, putem avea lucrurile sub control indiferent de context. La activitatea practică elevii, din clasa a XI-a,  au fost învățați cum să-și exprime emoțiile, mai ales în public, cum să-și expună emoțiile față de cei dragi, de părinți și cum să-și controleze emoțiile negative.
Astăzi se știe că emoțiile pot fi educate și că beneficiile obținute în urma acestui proces sunt enorme. Putem să învățăm să fim sinceri cu trăirile noastre emoționale, să nu ne mai ascundem, să nu le mai evităm, pentru că nu facem decât să ne lasăm frustrați și de aici anxietatea, stările depresive și nevrotice. De aceea, este foarte important ca adolescenții să fie învățați cum să depășească orice situație de criză, orice stare depresivă.
Un alt aspect, care s-a discutat la seminar, a fost fenomenul care există în mediul școlar - Bullyingul. Acest fenomen este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Bullying reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic, care are trei caracteristici: intenționat – agresorul are intenția să rănească pe cineva; repetat – aceeași persoană este rănită mereu; dezechilibrul de forțe – agresorul își alege victima care este percepută ca fiind vulnerabilă, slabă și nu se poate apăra singură.
Psihologii şcolari au primit tehnici şi recomandări în organizarea activităţilor de psihoprofilaxie în prevenirea fenomenului de bullying.
De asemenea, a fost pus în discuție ,,Reperele metodologice privind activitatea psihologului școlar în instituțiile de învățământ general" aprobat prin ordinul MECC nr.02 din 02.01.18. S-a analizat nomenclatorul, fișa postului și fișa de autoevaluare a activității psihologului.
Un moment foarte important a fost  punerea în discuție de către dna Tatiana Lungu a programului de activitate al Consiliului raional pentru protecția drepturilor copilului pentru anul 2018-2019. Psihologii au fost informați care sunt acțiunile ce vor fi înterprinse pe parcursul acestui  an  și de care măsuri sunt responsabili.
Psihologii școlari au menționat, că tematica întrunirii a fost una destul de actuală, menționând utilitatea seminarului.
Aducem mulţumiri administraţiei LT Holercani și psihologului școlar, dlui Iurii Rotari, pentru organizarea activităţii la un nivel foarte înalt.
Natalia PISARI, psihopedagog SAP

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Seminar teoretico-practic cu psihologii școlari din instituțiile de învățământ preuniversitar din raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta