Harta site-ului
Ajutor
Seminar republican pentru specialiştii coordonatori ai acţiunilor de prevenire şi protecţie a copiilor faţă de violenţă.
Seminar republican pentru specialiştii coordonatori ai acţiunilor de prevenire şi protecţie a copiilor faţă de violenţă.

La data de 18 februarie 2015, Ministerul Educaţiei  a organizat seminarul republican pentru specialiştii din cadrul direcţiilor raionale/municipale învăţămînt tineret si sport, coordonatorii ai acţiunilor de prevenire şi protecţie a copiilor faţă de violenţă.

Ca reprezentant al raionului Dubăsari a fost delegat şef Serviciu de Asistenţă Psihopedagogică ( SAP), Lungu Tatiana. În agenda seminarului au fost propuse şi  analizate urmatoarele aspecte:

1. Prevenirea şi combaterea discriminării

Au fost prezentate atribuţiiile Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii (legea intrată in vigoare din 01.01.2013).  Consiliul examinează plîngerile depuse asigurînd egalitatea tuturor persoanelor care se consideră victime ale discriminării, sensibilizează societatea  în vederea eliminării  tuturor formelor de discriminare, mediatizează cauzele de discriminare  examinate. Cel mai frecvent sunt  discriminate în Republica Moldova  persoanele cu dizabilităţi  mentale şi psihice (respectiv 68% şi 66%), după care urmează persoanele sărace ( 59%), persoanele  HIV pozitive ( 56%), persoane în etate (50%), romii (48%) şi femeile (32%). Chestionarea populaţiei  la acest subiect a evidenţiat  că fiecare al treilea respondent consideră că în ultimii 5 ani discriminarea a sporit in Republica Moldova.

2. Raportul privind cazurile suspecte de violenţă, neglijare, exploatare şi trafic al copilului.

Generalizarea  datelor din raport, privind cazurile de violenţă asupra copilului pentru semestru I -2014, la nivel naţional a înregistrat – în total   7243 de cazuri, dintre care:

 

Eşantion

fizic

psihologic

sexual

neglijare

exploatare prin muncă

trafic

prostituţie

examinate

referite

cazuri

Republican

total:7243

 

3379

1968

25

1611

258

2

6699

544

Raionul

Dubăsari

total:113

43

44

0

26

0

0

111

2

 

Astfel conchidem că în anul 2014, sem. I,  în raionul  Dubăsari au fost înregistrate  113 cazuri violenţă, cu un caz mai mult comparativ cu sem. I 2013. Serviciul de  Asistenţă Psihopedagogică continuă să acorde asistenţă metodologică  prin organizarea  de seminare şi ateliere de lucru  cu scopul profilaxiei  cazurilor de violenţă.

                                                                                                                       Lungu Tatiana

                                                                                                                          şef SAP

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Seminar republican pentru specialiştii coordonatori ai acţiunilor de prevenire şi protecţie a copiilor faţă de violenţă. - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta