Harta site-ului
Ajutor
Seminar metodologic organizat de către SAP cu cadrele didactice de la grupele pregătitoare din IET Dubăsari
Seminar metodologic organizat de către SAP cu cadrele didactice de la grupele pregătitoare din IET Dubăsari

Conform planului de activitate pentru luna februarie 2020, Serviciul de asistență psihopedagogică (SAP) Dubăsari, cu implicarea specialiștilor SAP, a logopedului Ursu Eudochia și a psihologului Baltaga Nadejda, s-a realizat un seminar metodologic pentru toate cadrele didactice de la grupele pregătitoare  ale instituțiilor de educație timpurie (IET) din raion.
Agenda seminarului a inclus tematici în „Relaxarea în activitatea terapiei logopedice. Educarea respirației”, unde logopedul SAP a desfășurat în paralel teoria și practica învățându-i pe educatori la propriu toate secretele de corectare a vorbirii și înlăturarea tulburărilor de vorbire, care sunt deja foarte necesare copiilor din grupa pregătitoare.
Așa cum în majoritatea IET nu sunt specialiști logopezi, care s-ar putea ocupa nemijlocit de corectarea vorbirii la copii, dna Ursu și-a propus să formeze educatorilor de la grupa pregătitoare competențe logopedice, urmate de un șir de exerciții per fiecare sunet afectat, un lucru destul de dificil, dar cu mult efort depus din partea educatorilor de la grupă și monitorizare continuă din partea logopedului SAP, vom tinde spre un succes vizibil la copii.
Un alt subiect abordat în cadrul seminarului a fost „Tulburările de comportament la vârsta preșcolară. Reacții pedagogice și soluții”, subiect desfășurat de către dna Baltaga Nadejda, psiholog SAP.  În această etapă de lucru a fost abordat copilul care are o dificultate de comportament și care nu are neapărat o diagnoză medicală.  S-a specificat că în spatele fiecărui comportament defectuos stă o necesitate nerealizată a copilului. S-a analizat piramida Maslow care include toate necesitățile unei personalități sănătoase psihologic, s-au discutat posibilele reacții pedagogice, care pot fi categorizate în reacții pozitive sau negative pentru susținerea / corectarea dificultății de comportament la copii.
Totodată, în cadrul acestei etape de lucru s-a elaborat un model de Plan de acțiuni realizat de către instituția preșcolară  pentru un copil, care prezintă o tulburare de comportament, unde s-a accentuat importanța triadei familie-copil-grădiniță. Evaluarea seminarului metodologic s-a corelat cu o serie de întrebări-răspunsuri atât din domeniul logopediei, cât și din domeniul psihologiei.
Educatorii din IET solicită informații, formări sistematice și complexe  în activitatea sa pedagogică, sunt deschiși spre a se împărtăși cu propria experiență și sunt pregătiți către noi schimbări. Specialiștii SAP vor continua să acorde suport metodologic și individual fiecărui actor implicat în procesul educațional din instituțiile de învățământ din raionul Dubăsari.

Serviciul de asistență psihopedagogică

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Seminar metodologic organizat de către SAP cu cadrele didactice de la grupele pregătitoare din IET Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta