Harta site-ului
Ajutor
Seminar cu operatorii pentru însemânţare artificială a taurilor.
Seminar cu operatorii pentru însemânţare artificială a taurilor.

La data de 19.02.2019, în sala de şedinţă a Consiliului raional Dubăsari, s-a petrecut seminarul organizat de către Centrul Republican pentru Ameliorarea şi Reproducţia Animalelor, cu participarea operatorilor pentru însemânţare artificială a taurilor din raionul Dubăsari. La întrunirea dată au participat: dl Vasile Cernobai, expert-zootehnician al Oficiului Teritorial Dubăsari, dna Feodora Zagnitenco, reprezentantul Întreprinderii de Stat ,,CRARA”, zootehnician-banca genetică, operatorii pentru însămânţare artificială a taurilor din raionul Dubăsari, specialiștii Direcţiei agricultură şi cadastru.
Despre rezultatele activităţii în domeniul ameliorării şi reproducţiei animalelor din cadrul primăriilor raionului Dubăsari, a vorbit dl Vasile Cernobai, care a informat despre rezultatele de lucru efectuate de operatorii-însămânţători a taurilor din raionul pe anul 2018 şi planul de lucru pentru anul 2019.
Din cele 10 primării cu 15 localităţi ale raionului, la momentul actual, activează 8 puncte de însămânţare a bovinelor, cu părere de rău, în ultimii ani 2017 – 2018, scade numărul de bovine în sate. După datele statistice în localităţile din raion sunt la evidenţă 1425 de vaci din cele 255 aparţin gospodăriei SRL,,Proroviprim”, conducător Chirică Roman.
Pentru lucrările mai calitative este de dorit să coopereze vitele în mini ferme, unde lucrările efectuate ar fi mai bine controlate. Primăriile cu planarea însămânţărilor artificiale pe raion în anul 2018, cu efectivul reproducător mai bun sunt: SRL,,Proroviprim” efectivul producător 171, planul anual este de 170 ponderea 99%, s. Coșnița efectivul producător 120, planul anual 95, ponderea 79%, s. Doroţcaia efectivul producător 100, planul anual 80, ponderea 80%, s. Holercani efectivul producător 100, plan anual 80, ponderea 80%, s. Molovata efectivul producător 100, plan anual 85, ponderea 85%.
În raion sunt două puncte de însămânţare artificială a taurilor în s. Ustia şi s. Doroţcaia.
La finele seminarului dl Vasile Cernobai le-a mulţumit pentru prezenţă operatorilor şi le-a dorit succese în muncă şi rezultate bune până la sfârşitul anului 2019.
 
Nicolae Bulat,
specialist principal

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Seminar cu operatorii pentru însemânţare artificială a taurilor. - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta