Harta site-ului
Ajutor
SEMINAR CU APICULTORII ORGANIZAT DE DRSA DUBĂSARI
SEMINAR CU APICULTORII ORGANIZAT DE DRSA DUBĂSARI

Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor  Dubăsari, aduce la cunoştinţă că la data de 24 martie 2017,  a fost organizat un seminar informativ cu producătorii apicoli din raion cu genericul: IMPLEMENTAREA LEGISLAŢIEI ÎN APICULTURĂ, IMPORTANŢA PRELEVĂRILOR DE PROBE PENTRU CERCETĂRI DE LABORATOR ŞI MONITORINGUL PRODUSELOR APICOLE. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta sălii de şedințe a Primăriei comunei Coşniţa.
La acest eveniment au participat 42 proprietari  de prisacă de albini atât din raionul Dubăsari cât şi din  partea stângă a Nistrului, or. Grigoriopol,.
Întrunirea dată a fost prezidată de către dl Leonid Botnariuc, şef  Serviciu sănătate şi bunăstarea animală DRSA Dubăsari, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa ramurii apicole în dezvoltarea economică a raionului, mulţumindu-le anticipat de conlucrarea acestora cu Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor  Dubăsari. De asemenea, în cadrul seminarului a luat cuvânt şi Ştefan Cernean, Serviciul sănătate şi bunăstarea animală.
În cadrul seminarului au fost abordate şi analizate următoarele probleme din domeniul apicol:
  •  Situaţia actuală în apicultură şi sarcinile ramurii apicole;
  • Studierea actelor normative şi legislaţiei în vigoare referitor la Legea nr.70 din 30.03.2006 a Apiculturii, H.G nr. 661 din 13.06.2017 cu privire la Reglementări Tehnice Miere Naturală, H.G nr. 412 din 25.05.2010 pentru aprobarea regulilor generale a produselor alimentare, HG nr. 195 din 24.03.2011 cu privire la aprobarea Regulamentului privind măsurile de stabilire a limitelor de  reziduri ale substanţelor farmacologice active în produsele alimentare;
  • Atestarea şi certificarea de provenienţă a mărfii produselor apicole;
  • Căile de ameliorare a familiilor de albine slăbite în perioada de iernat;
  • Profilaxia şi combaterea bolilor de origine infecţioasă, parazitară şi bacteriene la albini;
  • Intervenţii şi tratament în cazul apariţiei bolilor: Loca Americană şi Loca Europeană, Varooza albinelor, boli bacteriene şi unele disbacterioze;
  • Supravegherea şi monitorin-ul de laborator a produselor apicole;
  • Fondarea unei asociaţii a apicultorilor din stânga Nistrului şi celor din regiunea transnistreană.
În cadrul seminarului toţi apicultorii prezenţi au rămas satisfăcuţi de tematicile abordate în cadrul seminarului, primind consultanţă şi asistenţa necesară pentru evidenţa sanitar-veterinară la prisăcile din raion şi s-a menţionat, că tot mai mulţi proprietari de prisăci de albine din partea stângă a Nistrului solicită acordarea ajutorului, referitor la producerea și realizarea produselor apicole, cât și eliberarea documentelor necesare pentru autorizarea prisăcilor de albine și activitate în conformitate cu cerințele sanitar-veterinare ale  R. Moldova.
 
Alexandru SPIRIDONOV,
        Şef, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor Dubăsari 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

SEMINAR CU APICULTORII ORGANIZAT DE DRSA DUBĂSARI - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta