Harta site-ului
Ajutor
Seminar „Crearea Cluburilor de Tineri”
Seminar „Crearea Cluburilor de Tineri”

În perioada 20-21 septembrie curent, Serviciul promovarea politicilor pentru tineret împreună cu tineri din localităţile Coşniţa, Doroţcaia şi Cocieri au participat la un seminar cu genericul „Crearea Cluburilor de Tineri”. Cele 3 localităţi sunt beneficiare ale proiectului Cluburi de Tineri, proiect implementat de către Centrul ProComunitate şi susţinut financiar de Parteneriatul European pentru Democrație (EPD) și Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova. Astfel, seminarul fiind încă un pas spre realizarea proiectului. 
Seminarul a fost condus de către 2 experţi din Croaţia, care activează de 20 ani în domeniul tineretului. Timp de 2 zile tinerii au avut oportunitatea să afle cum funcţionează un Club de Tineri. În prima zi, tinerii au elaborat o definiţie clară a ceea ce implică în sine un Club de Tineri (CT), au stabilit misiunea unei astfel de instituţii în societate, au discutat formarea, scopurile unui CT,  ce influenţează  la formarea acestuia şi capacităţile de care dispunem pentru a facilita crearea lor, precum şi obstacolele care ar interveni ulterior. 
Specialiştii din Croaţia au prezentat exemple din experienţa lor în Croaţia, Olanda şi Norvegia. De asemenea pentru ca beneficiarii să înţeleagă mai bine care este procesul, beneficiile după constituirea unui astfel de club  şi ce piedici putem întîlni, specialiştii au prezentat exemplul din  Varniţa, Republica Moldova, unde  ei au creat un astfel de club, un loc unde tinerii talentaţi, activi, ingenioşi şi cu interese educative comune se întrunesc pentru a-şi petrece timpul util şi productiv.
În a doua zi a seminarului  tinerii au creat portretul unui tînăr lider, calităţile acestuia, prin ce se deosebeşte şi cum mobilizează alţi tineri activi. De asemenea, în calitate de reprezentanţi ai localităţii au identificat necesităţile primordiale în comunitate, activităţile de bază care stau  la formarea tinerilor ca actori principali ai societăţii, au schiţat spaţiul unde vor fi create Cluburile de Tineri şi mediul care va facilita funcţionarea şi menţinerea lor. Un alt punct a fost modalitatea prin care tinerii vor aduce fonduri şi surse financiare pentru asigurarea funcţionabilităţii clubului. Experţii au împărtăţit exemplele lor din activitate, cum tineri prin creativitate, curaj, perseverenţă şi ingeniozitate au reuşit să aducă surse financiare în Club.
Totodată, în realizarea unor astfel de proiecte nu sunt exluse obstacolele, riscurile şi temerile care pot apărea ulterior, de aceea au fost luate în consideraţie şi aceste elemente. Orice lucru implică în sine şi o ehipă bine formată, unită, curajoasă, sprijin din partea APL, susţinere atăt financiară căt şi spirituală, de aceea colaborarea cu autorităţile publice locale este inevitabilă şi absolut necesară pentru că tinerii au nevoie să fie încurajaţi. 
Astfel de proiecte sunt binevenite şi necesare pentru că generaţia viitoare trebuie sprijinită în activităţile pe care le iniţiază, iar un Club de Tineri va fi cheia succesului tuturor tinerilor activi şi ingenioşi care vor beneficia de acest oficiu, ce urmează a fi instituit. Seminarul dat a deschis multe frontiere care înainte erau crezute închise, a adus claritate în multe alte modalităţi de cooperare între tineri şi a dat un imbold enorm pentru tinerii care vor să aducă o schimbare în societate, să fie perseverenţi şi să creeze un mediu sănătos semenilor lor pentru a avea posibilitatea să se afirme şi să fie liberi. 
                                         Bolgari Doina- specialist domeniul tineret, platoul Coşniţa

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Seminar „Crearea Cluburilor de Tineri” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta