Harta site-ului
Ajutor
Şedinţa extraordinară a comisiei raionale Sănătate publică
Şedinţa extraordinară a comisiei raionale Sănătate publică


În cadrul Consiliului Raional Dubăsari a avut loc şedinţa extraordinară a Comisiei raionale Sănătate Publică în legătură cu înregistrarea cazului de rabie în satul Ustia

 Dna O.Golovco, şef adjunct  Direcţia raională sanitar veterinar şi pentru siguranţa produselor de origine animală, a informat despre cazul de rabie depistat în satul Ustia şi măsurile efectuate de către direcţie, Centrul Sănătate Publică, APL din s.Ustea şi lucrătorii medicali întru lichidarea şi minimalizarea consecinţelor cazului nominalizat.

În rezultatul discuţiilor a fost adoptată decizia nr. 01-01 din 18.01.2013 unde s-a decis:


1.  Să se ia act de informaţia  prezentată de către dna O. Golovco, (Şef adjunct Direcţia raională SV şi pentru SPOA Dubăsari).

 

2.  Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală (dl A.Spiridonov), Centrul  Sănătate Publică Criuleni (dl M.Gherman), comisariatul de poliţie (dl Grabovski): vor monitoriza situaţia epizootologică şi epidemiologică la rabie, vor efectua  măsuri antiepidemice comune în focarele de rabie şi suspecţie la rabie.

 

3. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (dl A.Spiridonov),  Centrul  Sănătate Publică Criuleni (dl M.Gherman), comisariatul de poliţie (dl Grabovski) de comun acord cu APL niv.I:

3.1 vor elabora un plan de măsuri concrete întru profilaxia rabiei în localităţi;

3.2 vor informa despre îndeplinirea acestora Comisia raională sănătate publică pînă la 01.02.2013;

 

 4.  Centrul Sănătate Publică Criuleni (dl A.Spiridonov), CMF Dubăsari (dl V.Gulica):

4.1 vor supraveghea şi monitoriza efectuarea vaccinării cu vaccin antirabic a persoanelor, care au simptome suspecte şi animale sălbatice;

4.2 vor intensifica măsurile de familiarizare a populaţiei cu cauzele, căile de infectare şi măsurile de comportament adecvat personal în cazul contactului cu orice categorie de animale domestice suspecte şi animale sălbatice;

 

5. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală (dl A.Spiridonov):

5.1 va efectua măsurile speciale de lichidare a consecinţelor cazului nominalizat;

5.2 va efectua supravegherea veterinară asupra animalelor domestice, care au provocat muşcături la oameni, cu prezentarea certificatelor la policlinica Criuleni îndată după expirarea termenului de supraveghere, pentru luarea de decizii, privitor la tratamentul antiravic;

5.3 va organiza şi realiza activităţi de imunizare contra rabiei a animalelor domestice, îndeosebi a cîinilor, în proporţie de 100% pe parcursul anului 2013.

 

6.    Administraţiile publice locale niv.I:

6.1 vor întreprinde măsuri eficiente de diminuare a numărului de cîini vagabonzi suspecţi la rabie din localităţi;

6.2 vor aplica prevederile legale faţă de persoanele, ce nu respectă regulile de întreţinere a cîinilor, care fiind vagabonzi contactează rabia de la animale sălbatice;

6.3 vor contribui la organizarea pazei animalelor domestice, care păşunează în apropierea pădurilor, făşiilor forestiere, de atacul vulpilor, care sunt sursa principală de rabie.

 

7.    IMSP CMF Dubăsari (dl V.Gulica), medicii de familie din raion:

7.1 vor asigura acordarea primului ajutor persoanelor, care au fost atacate de animale, trimiterea lor de urgenţă la medicul rabiolog pentru a iniţia cît mai precoce vaccinarea, monitorizarea primirii tratamentului profilactic prescris.

7.2 vor folosi diverse forme şi metode de promovare a sănătăţii cu populaţia din localităţile deservite, privitor la profilaxia rabiei.

 

8. Decizia se prezintă spre informare şi executare tuturor instituţiilor vizate şi autorităților publice locale.

 

9. Controlul executării prezentei decizii se  atribuie dnei M.Jimbei, preşedintele comisiei, vicepreşedintele raionului. 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Şedinţa extraordinară a comisiei raionale Sănătate publică - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta