Harta site-ului
Ajutor
Satul Marcăuți –a cîntat de ziua sa...
Satul Marcăuți –a cîntat de ziua sa...

 În satul Marcăuți, hramul se sărbătorește, an de an, pe 14 octombrie, de sărbătoarea creștin – ortodoxă ”Acoperămîntul Maicii Domnului” care este protectoarea şi apărătoarea tuturor sătenilor care locuiesc aici.
      Această sărbătoare a devenit importantă pentru marcăuțeni prin felul cum oamenii o tratează, fiecare familie respectîndu-şi obiceiurile şi tradiţiile. Ani de-a rîndul, în această zi, localnicii pregătesc mese cu bucate gustoase, aduc ulcioare cu vin nou, și deschid larg porţile pentru oaspeți. Chiar dacă e mijloc de săptămînă, oaspeţii tot  vin şi vin, întîmpinaţi de veselia şi energia jocului din centrul satului.
   După cum relatează tradiţia Bisericii, hramul sfîntului locaş sau al locului de trai se sărbătoreşte 3 zile, aşa şi aceşti locuitori s-au bucurat de multe clipe frumoase două zile la rînd, prima zi de hora satului iar a doua zi, pe 15 octombrie, administraţia publică locală a organizat o sărbătoare de neuitat pentru localnici. 
    Primarul satului Marcăuți, dl Sergiu Bătrîncea, a felicitat consătenii cu ocazia acestui eveniment şi i-a îndemnat să pună umăr la umăr, ca satul natal să se dezvolte, să devină mai performant şi mai bun, spunînd că are nevoie de susţinerea sătenilor. La fel, d-lui a mulţumit dlui preşedinte Grigori Policinschi pentru susţinere şi Direcţia cultură şi turism pentru sprijinul acordat în organizarea manifestaţiei.
     Seara a fost înflorită cu un buchet de melodii de către  orchestra raională „Gheorghe Murga” în frunte cu conducătorul artistic și dirijorul Anatol Cojocaru,  și soliștii Eugen Pisarenco și Irina Pavalachi, la fel, a înviorat publicul și formaţia folclorică ,,Nistrenii”. Pe parcursul concertului spectatorii au primit o deosebită plăcere sufletească, alimentînd inima fiecăruia cu valorile tradiţionale. De asemena, a fost organizată şi o expoziţie de toamnă de către primărie, casa de cultură, grădiniță, gimnaziu și asistența socială.
        Alături de locuitorii satului au fost prezenţi şi interpreţi de muzică populară şi de estradă: Igor Cuciuc și Ionel Istrati care a fost cea mai mare surpriză pentru săteni. Spectatorii la rîndul lor nu s-au plictisit, au fost foarte activi pe parcursul întregului program artistic, cum a menționat primarul satului, dl Sergiu Bătrîncea,  ”într-adevăr, oamenii foarte rar au parte de asemenea manifestaţii culturale şi cînd este vorba de vreo sărbătoare, mai ales cu ocazia hramului satului pornesc spre Casa de cultură pentru a aduna emoții pozitive ”.
Imediat după concert cerul a fost iluminat de focuri de artificii, iar seara a continuat cu muzică și hore pînă tîrziu.
                                                             

                                                                                                                Elena Gheorghita, redactor principal                                                                                                                 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Satul Marcăuți –a cîntat de ziua sa... - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta