Harta site-ului
Ajutor
Sărbătoarea de Paști ,,Lumină din Lumină,, în localitatea Cocieri
Sărbătoarea de Paști ,,Lumină din Lumină,, în localitatea Cocieri

Toată  lumea  se  bucură  de  Paști, toți  sunt  mișcați de  fiorul  unei  mari  fericiri.   Marele  izvor  al  bucuriilor  de  Paști  este  cel  al  credinței .  A  înviat  Hristos!
Pregătirile  pentru  sărbătorile  de  Paști la Cocieri  încep in Joia Mare din Saptamana Patimilor.Din aceasta zi ,locuitorii satului inceteaza lucrul la cimp si se concentreaza asupra casei,a curtii,pentru ca totul sa fie curat.Tot in Joia Mare,femeile incep sa pregateasca pasca si sa vopseasca ouale.
OUL ROSU - simbolizeaza sangele lui Iisus.O legenda spune ca pietrele cu care a fost batut EL,atingandu-L,se prefaceau in oua rosii.
Cea mai cunoscuta este legenda cea despre Maria,care, venind sa-si vada Fiul rastignit,a adus cu Ea oua.
Cosuletul l-a pus sub cruce si ouale s-au insangerat.Ouale sunt incondeiate si cu alte culori: galben-lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.Verde-reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta. Albastru-cer, vitalitate.
Inainte de a bate clopotele,la miezul noptii duminica,oamenii,imbracati in straie noi, iau cite o luminare, care este simbolul Invierii, al luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului si pornesc spre biserica,unde se sfintesc bucatele aduse de crestini:oua rosii,cozonaci,vin,miel,care vor fi puse pe masa de sarbatoare dupa revenirea acasa.Cu lumanarea aprinsa,fiecare se intoarce acasa si face o cruce mica pe peretele dinspre rasarit,afumandu-l cu lumanarea,pe care o va pastra tot restul anului.Se spune ca acei care ciocnesc oua rosii in ziua de Paste se vor intalni si pe lumea cealalta.In dimineata zilei de Pasti,crestinii,mai ales fetele,copiii,se spala cu apa in care sunt puse un ou rosu,unul alb si banuti.Cu oul rosu se spala obrajii,sa se inroseasca-sanatatea sa stapaneasca corpul.Argintul simbolizeaza curatenia trupeasca,iar oul alb-puritatea sufleteasca.Banul trebuie atins de obrajisi de frunte,ca sa se implineasca menirea.Acel ce se spala la utma ia banii.
La masa de sarbatoare se ciocneste ouale,se servesc bucate din carne,cozonac sfintit si se rosteste ,,Hristos a inviat!,,si ,,Adevarat a inviat!,,care se folosesc 40 de zile,pana la Inaltarea Domnului.In prima zi de Pasti copiii umbla cu ouale pe la rude, vecini.Cojile de oua sfintite si faramiturile de orice bucate sfintite se dau la pasari,si nu se arunca oriunde ,,se  căntă  cîntece  pascale.
Prin  învierea  Sa, Domnul  Iisus  Hristos a  biruit  moartea  pentru  totdeauna  și  a  dovedit  că  El  este  Fiul  lui  Dumnezeu.
Tradițiile  sărbătorii  învierii  Mîntuitorului  Iisus  sunt  moștenite  din  străbuni  și  respectate  cu  sfințenie , căci  se  spune  că  cel  ce  le  onorează  va  avea  parte  de  mîntuire.

                                                        Nirca  Maria
                              Șef  bibliotecă  publică  s.Cocieri.Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Sărbătoarea de Paști ,,Lumină din Lumină,, în localitatea Cocieri - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta