Harta site-ului
Ajutor
Sărbătoarea de Bobotează sau Epifanie
Sărbătoarea de Bobotează sau Epifanie

Se zice că, în noaptea dinaintea Bobotezei se deschid cerurile şi Dumnezeu îndeplineşte dorinţele celor care s-au comportat ca buni creştini.

Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, la împlinirea vîrstei de aproximativ 30 de ani. Întrucît în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima dată în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie

Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători a creştinităţii.

 Semnificația  Bobotezei constă în pomenirea Botezului Mântuitorului, sărbătoarea fiind pentru creştini la fel de importantă ca și Crăciunul, Paștele sau Schimbarea la Față a Mântuitorului. De asemenea, în această zi se sfințesc apele şi se face Agheasma cea Mare, după Sfinţirea apei prin scufundarea sfintei Cruci în rîuri, lacuri sau izvoare, mai mulţi bărbaţi se aruncăîn apă ca să o aducăînapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.După acest obicei, creştinii îşi iau agheasmă pe la casele lor.

De Bobotează are loc sfinţirea apei. Oamenii merg la biserică pentru a lua din această apă, care spun ei, că nu e una obişnuită, ci una care vindecă. Cu ea se stropeşte în casă şi lucrurile care trebuie binecuvîntate cu sfinţenie.
Preoţii povestesc că„în ziua Bobotezei, râul Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își întoarce cursul înapoi”.

Agheasma este apa cu proprietăţi miraculoase care îndepărtează bolile, unii spun că stropesc cu ea şi încăperile , pentru a alunga spiritele rele.Enoriaşii afirmă că agheasma vindecă deochiul la copii, crizele de nervi, patima alcoolului sau chiar sterilitatea. În popor, se mai spune căfetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acest an.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Sărbătoarea de Bobotează sau Epifanie - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta