Harta site-ului
Ajutor
Riscul de îmbolnăvire cu virusurile gripale persistă
Riscul de îmbolnăvire cu virusurile gripale persistă

Activitatea gripală şi prin infecţii respiratorii virale acute evoluează cu intensitate medie cu răspândire în focare locale.

Actualmente, în RM  morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare se caracterizează prin înregistrarea a 341,9 cazuri noi la 100 mii populaţie săptămânal.

Pragul epidemic (189 cazuri noi la 100 mii populaţie săptămânal) este depăşit cu 81%.
Perioada epidemică va fi declanşată în cazul menţinerii valorilor peste pragul epidemic pe parcursul a 3 săptămâni consecutive (la moment s-a menţinut pe parcursul a 2 săptămâni).

În perioada 10-17 februarie în raionul Dubăsari sau înregistrat 169 cazuri de îmbolnăvire, inclusiv 138 la copii. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate Coşniţa- 49 cazuri, Holercani 25, Cocieri- 17 ,  Pîrîta 15 cazuri, Ustea- 6 şi Doroţcaia- 7 cazuri.

În scopul reducerii riscurilor de infectare a populaţiei, vă ATENŢIONĂM:

Virusurile gripale se transmit de la om la om pe cale aerogenă şi indirect prin obiectele contaminate. Perioada de incubaţie variază de la câteva ore până la 1-3 zile, iar în unele cazuri chiar şi până la 7 zile.
Manifestările clinice ale gripei se caracterizează prin debut brusc: febră >38 grade C, astenie (slăbiciuni), cefalee, dureri în globii oculari, rinita, faringita, tusea, expectoraţiile, insuficienţa respiratorie, durerile în piept, tulburări digestive.

ÎN CAZ DE ÎMBOLNĂVIRE, RĂMÂNEŢI ACASĂ ŞI SOLICITAŢI ASISTENŢA MEDICALĂ PRIMARĂ (CONTACTAŢI MEDICUL DE FAMILIE SAU SOLICITAŢI SERVICIUL DE AMBULANŢĂ). ESTE NECESAR IMEDIAT SĂ FIE IZOLAT BOLNAVUL DE CEILALŢI MEMBRI AI FAMILIEI.

Decizia de spitalizare aparține medicului de familie și/sau serviciului de ambulanță, care recomandă și inițierea tratamentului nespecific și specific. Instituțiile medicale unde sunt spitalizați pacienții nominalizați sunt asigurate cu preparate antivirale: oseltamivir (tamiflu).

La moment, instituţiile medico-sanitare publice activează în regim normal şi dispun de paturi pentru pacienţi. Impactul asupra sistemului de sănătate poate fi considerat ca moderat.

În perioada rece a anului, când se urmăreşte creşterea îmbolnăvirilor prin gripă şi infecţii virale acute este necesar de a intensifica supravegherea epidemiologică în instituţiile preşcolare, şcolare şi preuniversitare.

În vederea reducerii riscului de infectare cu virusurile gripale se recomandă:

- de a aerisi şi a păstra curăţenia în încăperi; 
- de a spăla cât mai des mâinile cu apă şi săpun;
- în timpul tusei şi strănutului de a acoperi nasul şi gura cu batista (şerveţele igienice);
- se recomandă, la apariţia primelor semne de boală de a purta mască de unică folosinţă;
- persoanelor cu statut imunocompromis, femeilor gravide şi altor persoane cu risc înalt de îmbolnăvire li se recomandă de a evita contactul cu bolnavii;
- de a evita locurile publice şi aglomerate în perioada de sporire a numărului de cazuri de infecţii respiratorii virale;
- de a folosi produse bogate în vitamine;
- de a evita suprarăcirea organismului.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Riscul de îmbolnăvire cu virusurile gripale persistă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta