Harta site-ului
Ajutor
RISC DE ÎNEC LA UN PAS DE MAL
RISC DE ÎNEC LA UN PAS DE MAL

 Deţinătorii de teren agricol, actualmente membri ai Asociaţiei utilizatorilor de apă pentru irigare, din s. Coşniţa şi Pîrîta, în a căruia rază dispun de sistemul centralizat de irigare Coşniţa, care prin acordul semnat de Guvernul RM şi SUA în februarie 2010,  pentru proiectul Reabilitarea Sistemelor Centrale de Irigare al Programului Compact finanţat de către Corporaţia Provocările Mileniului (SUA), care prevede finalizarea sistemului de irigare menţionat în anul 2015,  riscă  să fie excluşi din acest Proiect.
   De ce?  Îmi permit să fac o mică întroducere a  procesului derulării implementării acestui Proiect în teritoriu.  Conform cerinţelor Proiectului au fost petrecute discuţii publice întru informarea deţinătorilor de teren a efectului implementării acestui Proiect, care va duce la creşteea producţiilor agricole şi creşterea veniturilor, la creaarea de noi  locuri de muncă şi reducerea migraţiei, se va  dezvolta infrastructura rurală ş.a . Consiliul raional în urma studiilor şi rapoartelor puse în discuţii, prin decizie a acordat aviz pozitiv studiilor şi rapoartelor.  Apoi Parlamentul RM aprobă Legea nr. 171 din 09.06.2010, „Cu privire la asociaţiile utilizatrilor de apă pentru irigare”, în urma căruia  a fost petrecută adunarea generală a deţinătorilor de teren, fondarea şi înregistrarea  Asociaţiei  utilizatorilor  de apă pentru irigare. A fost ales Consiliul de administrare şi Preşedintele Asociaţiei. Staţiunea centrală de irigare Coşniţa trece gratis de la balanţa „Apele Moldova” în gestiunea Asociaţiei formate. Paralel sunt efectuate proiectările, care la prezent sunt finalizate, întru reabilitarea acestui sistem de irigare.. Actualmente se face selectarea Companiilor (tender), care nemijlocit vor începe la propriul zis construcţia şi reabilitarea conform Proiectului.  Aceasta constituie o parte componentă, o altă parte componentă, care este şi o cerinţă a Proiectului, este colectarea contribuţiilor de  cotizaţii a membrilor Asociaţiei, conform deciziei Adunării generale, care cu părere de rău nu este achitată integral, cum prevede bugetul Asociaţiei, care la fel a fost votat unanim de toţi membrii Asociaţiei.  La prezent sunt acumulate  205862.51 lei, ce constituie circa 50% din buget.  Neacumularea sumei restante în timpul apropiat, ne pune în gardă de a fi excluşi din lista prioritară de selectare a reabilitării sistemului de irigare.  
   Ce facem? - ne întoarcem la „sapa de lemn”, s-au ne înecăm la un pas de mal ?  Evident, că vom petrece de urgenţă şedinţa Consiliului de administrare, la care vom invita conducerea raionului, a primarilor de Coşniţa şi Pîrîta, întru discutarea şi impulsionarea achitării cotizaţiilor prevăzute. La fine, vreau să amintesc modest, că Preşedintele Consiliului Asociaţiei Utilizatorilor de apă pentru Irigare,  nu este finanţat , fiind o funcţie obştească. Este uşor de a demisiona sau  de te a  retrage, dar trebuie de dus - începutul pînă la capăt. Sper că o să  înţelegem şi o să reuşim!

    Vladimir Cibuc,  Preşedintele Consiliului de Administrare a Asociaţiei
                              Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI)Coşniţa

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

RISC DE ÎNEC LA UN PAS DE MAL - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta