Harta site-ului
Ajutor
Rezultatul concursului "Legenda satului natal"
Rezultatul concursului "Legenda satului natal"

Dragi tineri locuitori ai raionului Dubăsari! În luna noiembrie, Centrul multifuncţional pentru copii şi tineret a anunţat un concurs intitulat „Legenda satului natal”. Doritorii trebuiau să ne trimită o legendă auzită sau inventată de ei inşişi despre satul natal. În urma selectării, titlul de cea mai bună legendă a fost acordat elevei Liceului teoretic „Ion Creangă”, satul Coşniţa, Gîncu Ana.

Legenda satului Cosniţa
   Bătrânul Nistru îşi duce alene apele la vale... Din când în când se mai aude câte-un sunet; sunt valurile ce şoptesc trecutul glorios al neamului nostru... Ne spune despre Dragoş, voievodul căruia i-a fost menit să ajungă pe acele meleaguri şi până la facerea satului natal.
    Nistrul, malurile lui sunt umbrite de stejari seculari, de salcii pletoase, care freamătăşi plâng la orice bătaie a vântului... La umbra lor s-au adăpostit strămoşii noştri, în luptele crâncene, ce le duceau cu vrăjmaşii, fiind călăuziţi de soare şi de lună, veşnicii martori ai creării. Ei au păzit cu sfinţenie datinile şi credinţa neamului nostru, transmise din moşi-strămoşi. Uite aşa, a ajuns şi la noi, frumoasa legendă a satului nostru, adusă de valuri, de şoapte...
    Locuitorii din lunca Nistrului sunt oameni harnici, credincioşi şi cu un suflet mare. Ei singuri şi-au făurit destinul, prin munca lor rodnică. De la început încă, sătenii au avut multe îndeletniciri, care i-au ajutat să trăiască mai bine, au arat pământul, au cultivat, au sădit pomi, şi au crescut oi şi alte vite.
Dar cea mai de suflet îndeletnicire era împletirea coşurilor, sau cum li se spunea pe vremea ceea coşniţe. Oamenii împleteau cu sârg şi cu drag acele coşuri din crengi de salcii şi nuiele, cu mâinile bătute de vânt şi de soare, pentru a mai putea face un ban şi pentru nevoile casnice.
Astfel, a apărut denumirea satului meu, Coşniţa, o localitate cu oameni frumoşi şi mărinimoşi.
Gîncu Ana  Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Rezultatul concursului "Legenda satului natal" - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta