Harta site-ului
Ajutor
Reprezentanţii Consiliului Europei interesaţi de raionul Dubăsari
Reprezentanţii Consiliului Europei interesaţi de raionul Dubăsari

În perioada 1- 4 iulie, capitala Republicii Moldova a găzduit şedinţa anuală a Comitetului de monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale din cadrul Consiliul Europei. Delegaţii din 47 de ţări, membre a Consiliului Europei, au sosit la Chişinău fiind conduşi de Secretarul General al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale dl Andreas KIEFER şi Preşedintele Comitetului de Monitorizare al Congresului dl Lars O. MOLIN.
La ordinea de zi a acestei reuniuni au stat mai multe întrebări ce ţin de respectarea drepturilor autorităţilor locale şi regionale conform prevederilor Cartei Europene privind Autonomia Locală, respectarea drepturilor omului, respectarea principiilor democratice în procesul de organizare şi petrecere a alegerilor în ţările membre ale CoE, momente de procedură a comitetului şi altele.
Printre cele mai importante întrebări din ordinea de zi a fost şi întrebarea privind situaţia în zonele de conflict şi tendinţele de separatism din regiune, fiind una dintre cele mai discutate teme din cadrul discuţiilor. Aceasta reiese şi din problemele regionale ce vin din cauza unor declaraţii şi acţiuni de violenţă impuse de unii ideologi ai separatismului.
La dezbaterile pe această problemă a participat cu un discurs şi Preşedintele raionului dl Grigore POLICINSCHI, care de asemenea este membru al Comitetului de Monitorizare. Dumnealui a menţionat necesitatea de a întreprinde măsuri pentru stoparea şi readmiterea violenţelor şi jertfelor omeneşti, menţinerea şi promovarea dialogului, menţinerea integrităţii teritoriale şi neadmiterea forţelor radicale la procesele decizionale. Dumnealui, de asemenea, a menţionat importanţa promovării şi în continuare a Programului de măsuri pentru promovarea încrederii, susţinerea socială şi economică a populaţiei, agenţilor economici şi administraţiei publice. Importanţa programelor pentru tineret, restabilirea şi reanimarea infrastructurii, programelor
comune de comunicare în domeniul învăţămîntului, culturii, medicinii, menţinerea ordinii de drept şi păcii.
Printre altele, dl Preşedinte a menţionat şi necesitatea de implicare mai pronunţată a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale în procesele de dialog din ţările care se confruntă cu problemele de separatism şi extremism politic.
La sfîrşitul discursului său dl Gr. POLICINSCHI a menţionat că oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de naţionalitate aşteaptă schimbări spre bine a vieţii sale, doresc să le fie respectate drepturile fundamentale şi nu doresc să se mai repete tragediile anilor 1991 – 1992, avînd şi o mare speranţă pe sprijinul şi solidaritatea partenerilor de dezvoltare.

La invitaţia dlui Preşedinte pe data de 2 şi 3 iulie un grup de demnitari din cadrul Congresului au vizitat raionul Dubăsari, fiind impresionaţi de problemele raionului dar şi de realizările acestuia la capitolul gazificare, aprovizionare cu apă, amenajarea drumurilor, inclusiv realizările din domeniul administrativ şi social. Reprezentanţii din Norvegia dna Gunn Marit HELGESEN şi dna Jenny FOLLING, din Cehia dl Zdenek BROZ, din Polonia dl Andrzej PRUSZKOWSKI şi din Slovenia dl Jaroslav HLINKA şi-au expus disponibilitatea pentru a susţine propunerile de proiecte transfrontaliere expuse din raionul nostru, inclusiv au invitat preşedintele raionului pentru a vizita şi a face cunoştinţă şi cu practicile de administrare publică locală din aceste ţări.
În cadrul acestor vizite delegaţii europeni s-au expus, de asemenea, asupra unor probleme cu care se confruntă administraţia raională în raport cu autorităţile publice centrale la capitolul controlul legalităţii actelor emise, relaţiile dintre autorităţile publice, inclusiv căile
de soluţionare ale acestora, fiind expusă susţinerea totală a drepturilor autorităţilor locale de a administra şi gestiona autonom întreg spectrul de probleme ce este abordat şi de autoritatea deliberativă şi reprezentativă.
Preşedintele raionului a mulţumit oaspeţilor europeni pentru apreciere, susţinere şi încurajare în procesul de activitate a raionului, iar cei din urmă la rîndul lor au mulţumit pentru invitaţie şi atenţia oferită.

Ec. Racoveţ

şef Serviciul relaţii cu publicul

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Reprezentanţii Consiliului Europei interesaţi de raionul Dubăsari - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta