Harta site-ului
Ajutor
Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare
Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare

Pe data de 21mai 2019 Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a organizat un seminar de informare a autorităților locale despre importanța regionalizării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, un element cheie al politicii naționale în dezvoltarea sectorului şi  implementarea Strategiei de alimentare cu apă şi sanitaţie (2014-2028) aprobată prin Hotărârea Guvemului nr.199 din 20 martie 2014. La seminarul dat au participat specialistii din Direcţia Construcţii, gospodărie comunală şi dezvoltarea teritoriului a Consiliului rational Dubăsari, primarul din s. Oxentea şi  operatorii  Întreprinderilor Municipale  de apă din localitățile Coşniţa, Pîrîta şi Ustia.
În cadrul acestor activități, reprezentanții apl au fost familiarizați despre politica națională în vederea îmbunătățirii serviciilor locale în sectorul aprovizionării cu apă, prezentarea exemplelor de regionalizare din Republica Moldova și experiența internațională, consolidarea dialogului între autorităţile centrale şi locale pentru identificarea în comun a celor mai bune soluţii de dezvoltare a sectorului dat.
Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare – urmăreşte ca scop prioritar furnizarea/prestarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, precum şi exploatarea infrastructurii să fie realizate de o singură companie, care va duce la îmbunătăţirea eficienţei infrastructurii şi serviciilor locale de apă şi canalizare, care în prezent sunt fragmentate şi dispersate. Totodată, regionalizarea serviciilor va devein un spațiu oprtun de atragere a investiţiilor.
În contextul experienței României la acest capitol, directorul tehnic al SA „ApaVital” Iaşi, dr. ing. Mihail Doruş, a prezentat istoria dezvoltării operatorului, a prezentat practicile din domeniul dat implementate în țara vecină, România.
Participanții la eveniment au adresat experților întrebări cu referire la gestionarea serviciului și crearea operatorilor regionali, oportunitățile oferite de fondurile naționale și contribuțiile locale pentru crearea proiectelor în domeniul dat.
Seminarul de informare a fost organizat în cadrul proiectului SDC/ADA „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul alimentării cu apă și sanitație din Republica Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.
                                                                                                                Zinovia SÎREŢANU,
                                                                                                                 şef-adjunct

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Regionalizarea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta