Harta site-ului
Ajutor
Recomandările Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paşti
Recomandările Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paşti

Perioada premergătoare sărbătorilor pascale se manifestă prin agitaţie umană sporită, în special la punctele de comercializare a produselor alimentare. Astfel creşte responsabilitatea comercianţilor de a vinde produse sigure, pe de o parte, şi a consumatorilor de a fi atenţi la aceste produse, pe de altă parte. 
În acest sens, pentru a evita riscul de a procura produse neconforme sau chiar periculoase pentru sănătate, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) adresează consumatorilor următoarele recomandări:
1. Procuraţi produsele alimentare, inclusiv cele tradiţionale, numai din unităţi sau spaţii autorizate  sanitar-veterinar.
2. Citiţi cu atenţie eticheta produselor pentru a vă informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului. Verificaţi integritatea ambalajelor produselor alimentare.
3. Fiţi atenţi la igiena personalului care vă deserveşte şi la condiţiile sanitare de comercializare a alimentelor.
4. Verificaţi senzorial şi organoleptic calitatea produselor alimentare pe care intenţionaţi să le cumpăraţi (culoare, miros, aspect, gust etc.).
5. După procurare, păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului (temperatura de păstrare, umiditatea, eticheta şi bonul de casă, etc.).
Datorită faptului că în cadrul sărbătorilor de Paşti, tradiţia se caracterizează prin consumul unor produse cu un grad mai ridicat de perisabilitate, cum ar fi mielul pascal şi ouăle colorate, specialiştii ANSA recomandă să procuraţi carnea de miel, porcină, ied, iepure sau carne provenită de la alte animale care este însoţită de un certificat sanitar-veterinar şi poartă marca de sănătate.
Carnea provenită din sacrificările efectuate în gospodăria proprie este interzisă comercializării pentru consum public.
Un alt produs la mare căutare în această perioadă sunt ouăle, acestea fiind sigure consumului atunci când au marcată data ouatului şi sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar.
Nu uitaţi că înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, deoarece de pe coajă pot pătrunde în alimente microorganisme dăunătoare sănătăţii.
De asemenea, laptele şi produsele din lapte pot fi valorificate de către producători doar în spaţii autorizate sanitar-veterinar şi în condiţiile în care acestea sunt însoţite de un certificat sanitar-veterinar. Referitor la alte produse alimentare tradiţionale specifice: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa în spaţii amenajate şi autorizate, sub controlul personalului din Laboratorul Expertizei Sanitar-Veterinare.
Atenţionăm repetat că, în scopul evitării apariţiei îmbolnăvirilor şi pentru protejarea sănătăţii consumatorilor, ANSA încurajează consumatorii să nu susţină comercializarea produselor alimentare de origine animală sau non-animală din spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare.
În cazul în care se constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii (produse cu termen de valabilitate expirat sau comercializarea acestora cu nerespectarea regimului termic, etc.) sunt rugaţi să sesizeze Direcţia Teritorială pentru Siguranţa Alimentelor Criuleni (cu raza de acoperire şi a raionului Dubăsari) la nr. de telefoane: 0248-24010 sau să apeleze Linia Fierbinte ANSA 0800800 33.
Alexandru SPIRIDONOV,șef Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor
Criuleni (cu raza de acoperire şi a raionului Dubăsari)

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Recomandările Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pentru consumatori în perioada sărbătorilor de Paşti - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta