Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea - spre finiş
Recoltarea - spre finiş

După mai multe zile fară ploaie, culturile de pe cîmpuri arată ca după pîrjol. Porumbul se usucă, floarea-soarelui nu a crescut mai deloc, iar grîu este destul de putin. Agricultorii spun ca ceea ce văd pe cîmpuri îi sperie şi se roagă să vină cîţiva stropi de ploaie.[/b] 
Recent pe data 11. 07. 2012.,în urma deplasării în teritoriu a specialistului principal DAC T. Bulat şi colaboratorului revistei raionale „Noutăţi-Nistrene” T. Juc, membrilor comisiei formate a Administrasţiei publice locale de nivelul I s-a efectuat o deplasare după traseul R-D-T, privind monitorizarea mersul lucrărilor la recoltarea cerealelor de grupa I în gospodăria agricolă CAP”Pîrîta Agro” cu suprafaţa preconozată de recoltare -213 ha. La moment sunt recoltate circa 110 ha ceea ce constitue 52%. O bună parte din culturile cerealiere rămase pentru recoltare sunt într-o stare foarte slabe din cauza secetei excesive. În cadrul zilei respective conform informaţiei operative de la alţi agenţi economici cum sînt: 
1) Primăria – Molovata, SRL „Agro-Terra”, administrator dl. Petru Braşoveanu suprafaţa preconizată pentru recoltare a culturilor cerealiere 321ha, la moment sa-u recoltat 289 ha, ceea ce constituie 90%, recolta medie -1 tonă la ha. 
2) Primăria- Molovata SRL „Agrodac Grup” administrator dl. Ilie Isac de pe suprafaţa recoltată de 170 ha, din care 150ha grîu, a obţinut o roadă de 2,213 tone la ha şi la orz de pe suprafaţa de 20ha cu roada de 2,100 tone la ha. 
3) Primăria- Oxentea, CAP „Oxentea Service”, administrator dl. S. Terinte, suprafaţa preconizată pentru recoltare a culturilor cerealiere 400ha, la moment sa-u recoltat 220 ha, ceea ce constituie 55%, cu roada la grîu de 1,818tone la ha. 
4) Com. Cocieri CAP „Victoria- Cocieri”, administrtor dl. Petru Nirca, care a finisat recoltarea cu o săptămînă în urmă, de pe suprafaţa recoltată de 449ha la grîu a obţinut a cîte o tonă la ha din suprafaţa de399ha şi la orz de pe suprafaţa de 50ha o tonă la ha. 
5) Primăria-Molovata Nouă, SRL „Agro-Tiras”, administrtor dl. Şt. Driga suprafaţa preconizată pentru recoltare a culturilor cerealiere de gr. I sunt 355ha, la moment sa-u recoltat 302ha, ceea ce constituie 85% din care grîu a obţinut 0,273cg la ha şi din suprafaţa de 82ha secară obţinînd 0,366cg la ha. 
6) Primăria- Holercani, CAP „Holercani Triumf” administrator dl. Tudor Marinuţa, întru excluderea staţionării a două combine de care dispune CAP”Holercani Triumf” au fost predate în arendă pentru recoltarea spicoaselor în gospodăriile agricole din sudul Republicii Moldova. În zilele apropiate , la reîntoarcerea lor va demara secerişuL---total pe primărie se va recolta 162 grîu de toamnă şi 100ha orz toamnă. 
7) Primăria- Doroţcaia SRL”Dornistagro” administrator dl. Valerii Bacioi, dispune de 3 combine.La ziua de azi s-au recoltat 280ha cu roada de 0,893 cg însă ceilalţi agenţi economici care nu dispun de combine la recoltare, prin înţelegere reciprocă recoltarea va fi recoltată cu combinele de la SRL”Dornistagro”. 
8) Com. Coşniţa SRL”Levobaciu” administrator Petru Leşan suprafaţa de recoltare a culturilor cerealiere 291ha, la moment sa-u recoltat 41ha, ceea ce constitue 14% roada obţinută 0,975 cg la ha. 
În zilele apropiate alte gospodării agricole cărora le-au venit în ajutor cu tehnică, vor termina şi ei recoltarea. 
Mai mult decât atât, în cazul celorlalte culturi care urmează a fi strânse de pe câmp la toamnă, lucrurile nu sunt tocmai roz dat fiind faptul că lipsa ploilor împiedică dezvoltarea lor, ceea ce poate duce la o recoltă extrem de redusă cantitativ dar şi calitativ. 
O parte dintre agricultori spun că vor începe să taie culturile de porumb pentru a-l folosi drept furaje pentru animale având în vedere că şi lucerna este afectată de secetă 
Despre rezultatele recoltării finale veţi fi informaţi pe site-ul r. Dubăsari 

Specialist principal DAC Tatiana Bulat

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Recoltarea - spre finiş - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta