Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea spicoaselor în Cocieri şi Molovata Nouă în plină desfăşurare
Recoltarea spicoaselor în Cocieri şi Molovata Nouă în plină desfăşurare

 Întru îndeplinirea măsurilor preconizate în Planul de acţiuni, aprobat la şedinţa Stafului raional pentru desfăşurarea şi monitorizarea procesului de recoltare a spicoaselor în anul 2013, pe data de 9 iulie 2013 Direcţia agricultură şi cadastru a efectuat o vizită de lucru cu scopul monitorizării procesului de recoltare a spicoaselor în primăriile Cocieri şi Molovata Nouă. La momentul vizitei pe terenurile amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol ale acestor două primării recoltarea mergea în toi, combinele agenţilor economici din teritoriu treierau grînele la maximul potenţial.

  În timpul deplasării am vizitat cîmpurile  CAP”Victoria Cocieri”, SRL”Salonislact”, SRL”AgroTiras” şi terenurile prelucrate de către gospodăriile ţărăneşti şi individuali. Dacă pe cîmpurile prelucrate de către agenţii economici mai mari sînt treierate aproximativ jumătate din grîne, atunci individualii şi micii agricultori încă nu au început recoltarea. Este îmbucurător faptul că, în pofida calităţii mai  scăzute a solului, bonitatea acestor terenuri este mai mică decît media pe raion, totuşi, datorită condiţiilor climaterice foarte bune ale acestui an, se obţine o roadă bună, estimările prealabile la hectar fiind de 3,5- 3,8 tone la grîu şi 3 tone la orz.

  E de menţionat faptul că CAP”Victoria Cocieri” colectează paiele şi le stochează pe teritoriul fostului frigider de fructe din satul Vasilevca, unde activează instalaţia pentru producerea peleţilor din biomasă.

  Agricultorii lucrează cu eforturi maxime, folosind posibilităţile oferite da natură, avînd un mic interval dintre ploi, deoarece după prognozele meteorologilor, ne mai aşteaptă ploi în viitorul apropiat.

  În urma vizitei efectuate pe data de 9 iulie, dar şi din cele anterioare, în discuţiile cu producătorii agricoli din raion, putem să afirmăm că procesul de recoltare în acest an, la majoritatea agenţilor economici, se va finisa pînă la 25 iulie curent, mai devreme ca în alţi ani. Cu toate acestea unii producători agricoli se confruntă cu probleme cum ar fi îmburuienirea excesivă a semănăturilor şi lipsa tehnicii necesare pentru recoltarea în termen a cerealelor, ceea ce va lungi perioada de recoltare.

  Din discuţiile, purtate în timpul vizitelor, cu producăotrii agricoli din raion, unii din ei şi-au manifestat intenţia de a compensa o parte din plata de arendă a terenurilor agricole, neefectuată în anul 2012, din pricina secetei din acel an.

 

Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Recoltarea spicoaselor în Cocieri şi Molovata Nouă în plină desfăşurare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta