Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea în gospodăriile din platoul Ustia-Molovata – partea bună şi cea nu chiar bună
Recoltarea în gospodăriile din platoul Ustia-Molovata – partea bună şi cea nu chiar bună

 Conform planului de activitate al Direcţiei agricutură şi cadastru, de către colaboratorii Direcţiei în componenţa dlor V. Popescu şef Direcţie şi specialiştilor principali P. Porubin şi V. Popuşoi a fost efectuată o vizită de lucru în gospodăriile agricole din satele Ustia, Holercani, Marcăuţi, Oxentea şi Molovata, cu scopul monitorizării procesului de recoltare a spicoaselor şi a pregătirii cîmpurilor pentru roada următoare.
  Recoltarea parcurge în tempou normal, ne bucură faptul, şi aceasta vom menţiona, că unele gospodării, la momentul vizitei noastre deja au finisat recoltarea, cum ar fi SRL”AgrodacGrup”, conducător dl Isac Ilie şi SRL”ElvitisCom”, conducător dl Vutcărău Vasile, ultimul a finisat recoltarea cîteva zile mai devreme. Ceilalţi producători din platoul menţionat vor finisa recoltarea cel mult în 2-3 zile, desigur dacă nu vor interveni ploile sau altceva nu va strica planurile.  
   Totodată, cu părere de rău, în unele gospodării recoltarea a avut şi are loc cu unele abateri de la normele tehnice, nu se respectă prevederile dispoziţiei Guvernului RM nr 1217-117 din 5 iunie 2013 cu privire la măsurile de apărare împotriva incendiilor în perioada campaniei de recoltare. Aceasta prevede:
     -evacuarea paielor în cel mult 2 zile de la finisarea recoltării din cîmpul dat, ceea ce nu se face   în unele gospodării din satele Ustia şi Holercani;
     - discuitul şi aratul miriştei după evacuarea paielor, acest lucru nu am văzut încă la nimeni, dar buruienile care erau acoperite cu spice acuma cresc rapid şi invadează cîmpurile;
     - interzicerea arderii paielor în cîmp, pe cînd la marginea unor masive din s. Holercani au loc     arderi de paie.
         În acelaş timp, unii gospodari strîng, balotează paiele şi le transportă la păstrare, nu se ştie ce iarnă ne aşteaptă.
       Din spusele agricultorilor din partea locului reiese că recoltarea se va finisa pînă duminică, 21 iulie curent, ceea ce nu putem spune de unele gospodării agricole din stînga Nistrului, mai cu seamă din platoul Coşniţa.

Popuşoi Valeriu,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Recoltarea în gospodăriile din platoul Ustia-Molovata – partea bună şi cea nu chiar bună - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta