Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea în condiţiile anului 2013
Recoltarea în condiţiile anului 2013

Recoltarea cerealelor de I grupă în gospodăriile din comuna Coşniţa şi satele Doroţcaia şi Pîrîta este în plină desfăşurare. Direcţia agricultură şi cadastru a Consiliului raional Dubăsari, în contextul planului de activitate pentru perioada recoltării, a efectuat o vizită de lucru pe cîmpurile din aceste primării. Au fost vizitate gospodăriile agricole şi anume: SRL „Dornistagro”, CAP”Dorcopagro”, SRL „Levobaciu”, SRL”Coşnagro” şi CAP ”Pîrîta Agro”. Luînd în consideraţie condiţiile anului curent, 2013, cînd ploile din belşug au favorizat creşterea tuturor plantelor din cîmp, inclusiv a buruienilor de tot felul, procesul de recoltare a devenit cu mult mai anevoios. Din pricina îmburuienirii excesive a multor cîmpuri, a culcării grînelor ca rezultat a ploilor cu grindină şi a masei maria spicoaselor, tehnica agricolă care în multe gospodării este deja depăşită de timp, aceasta, îndeosebi combinele se defectează tot mai des.Plus la aceasta, masa mare atrage după sine majorarea consumului de carburanţi, ceea ce se reflectă în costurile de recoltare. Din spusele dnei Vera Semionov, administrator CAP ”Dorcopagro”, anul acesta preţul de realizare a grîului a scăzut considerabil, ei primind oferte de vînzare a acestuia la preţul între 1,6 lei şi 2 lei pentru un kilogram. 

În timpul vizitei au fost  examinate şi semănăturile de porumb şi floarea soarelui din aceste gospodării. Dacă pentru recoltarea spicoaselor avem nevoie de cer senin, fără precipitaţii, atunci porumbul şi răsărita manifestă o insuficienţă sporită de umiditate, deoarece acestea se află în faza de creştere intensivă.

Cu toate acestea, atît mecanizatorii cît şi conducătorii gospodăriilor agricole depun tot efortul pentru a repara cît mai repede posibil tehnica şi a reîncepe treieratul, pentru a recolta pîinea în termeni cît mai restrînşi. În comparaţie cu anul trecut, cînd pe feţele agricultorilor se observa o doză de pesimism în legătură cu seceta, anul curent  aceştia manifestă un entuziasm sporit, lucrează cu tragere de inimă, pentru a se putea bucura de rezultatul muncii de un an întreg.

 

Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Recoltarea în condiţiile anului 2013 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta