Harta site-ului
Ajutor
Recoltarea culturilor cerealiere este în toi
Recoltarea culturilor cerealiere este în toi

Privind lanurile de grâne, care se întind pe câmpurile satelor noastre, nu putem să nu ne bucurăm de asemenea bogăţie. Necătând la ploile abundente din ultima perioadă, sezonul recoltării culturilor cerealiere de grupa I este în toi.
În anul curent, raionul Dubăsari dispune de o suprafaţă de cerealiere de grupa I de 2495 ha, comparativ cu anul trecut 2017, suprafaţa cerealelor s-a majorat. Aducem la cunoştinţă că mersul recoltării spicoaselor în raion este în plină desfăşurare. Orzul este deja recoltat de pe toată suprafaţa de peste 224 ha cu o recoltă prealabilă de aproximativ 28- 30 centnere la hectar.
În majoritatea gospodăriilor agricole suprafeţele de grâu sunt într-o stare bună, conform evaluărilor prealabile, roada de grâu se aşteaptă cu mult mai bună faţă de anul precedent cu media în jurul de cel puţin 40 centnere la hectar.
Treeratul se petrece cu respectarea cerinţelor şi procedeelor tehnologice necesare, adică sectoarele unde se recoltează cerealierele sunt separate de drumurile adiacente şi între dânsele cu fâşii arate, pentru a preveni în caz de incendiu arderea câmpului în întregime.
Agricultorii din toate gospodăriile agricole, necătând la condiţiile grele de muncă, depun tot efortul pentru a recolta pâinea în termeni cât mai restrânşi, folosind posibilităţile oferite de natură având un mic interval dintre ploi, pentru a obţine rezultate lăudabile.
Sperăm că condiţiile climaterice vor permite recoltarea la timp şi fără mari pierderi, ţelul final fiind depozitarea roadei în ambare şi depozite, ceea ce va permite agricultorilor să se bucure de rodul muncii lor. Desigur că conducătorii gospodăriilor agricole şi colectivele de muncă se confruntă cu multe probleme şi neajunsuri, cum ar fi defectarea combinelor, tractoarelor, reparaţia şi punerea în funcţie a cântarelor şi inventarului necesar pentru evidenţa  roadei crescute şi multe alte probleme cu care se ciocnesc agricultorii, însă necătând la toate acestea recoltarea nu stă pe loc.
Nu în ultimul rând dorim să mulţumim combainerilor, mecanizatorilor şi muncitorilor de rând care sunt implicaţi la procesul de recoltare, pe timpul cald din această perioadă, pentru răbdarea şi munca depusă la recoltarea pâinii de toate zilele pentru toată populaţia din raion şi chiar ţară.
Sperăm că gospodarii vor reuşi să strângă roada în termen şi fără pierderi şi situaţii excepţionale considerabile, ceea ce va da un prilej de bucurie, atât lor cât şi nouă, celorlalţi oameni care mai mult sau mai puţin au tangenţă cu agricultura.

Maria DICUSAR,
Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Recoltarea culturilor cerealiere este în toi - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta