Harta site-ului
Ajutor
RECOLTARE ANEVOIOASĂ
RECOLTARE ANEVOIOASĂ

  În urma deplasării în teritoriu, din data de 29.07.2014, a specialiştilor Direcţiei agricultură şi cadastru, cu scopul monitorizării mersului recoltării spicoaselor 2014, s-au constatat următoarele: din suprafaţa totală spre recoltare de 5170 ha, la data recentă s-au recoltat deja  4350  ha, ce constituie  84 %. În cadrul deplasării au fost vizitate lanurile gospodăriilor agricole atît din stînga Nistrului, inclusiv cele amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, cît şi cele din malul drept al Nistrului.
  Recoltarea  după traseu merge anevoios, din pricina îmburuienirii excesive a cîmpurilor de grîu, combinele foarte des staţionează din motive tehnice. La data monitorizării staţionau 6 combine din 12 antrenate în recoltă.
   Deoarece soluţionarea permisiunii de recoltare după traseu  de către autorităţile transnistrene  a fost  posibilă cu aproape două săptămîni întîrziere faţă de  termenul optimal de recoltare, la care adăugăm interdicţia accesului liber din toamna anului trecut, culturile de toamnă nu au fost protejate de apariţia buruienilor, nemaivorbind de imposibilitatea introducerii îngrăşămintelor minerale, evident că şi roada medie pe suprafeţele amplasate după traseu va fi semnificativ redusă faţă de media pe raion.
 Totodată, gospodăriile CP „Oxentia-Service”, administrator dl. S. Terinte, şi CAP „Pîrîta –Agro”, dl Şt. Mavrodi au  finalizat recoltarea pe o suprafaţă de 401  /90   ha respectiv, cu o recoltă medie de 35 q/ha. Mecanizatorii CP „Oxentea-Service” au purces deja la efectuarea lucrărilor de arătură de zăble. Spre finalizare sunt gospodăriile SRL „Agro-Tiras”, administrator dl. Şt. Driga,  SRL „AgroDacGrup”, administrator I. Isac, la care se aşteaptă o recoltă medie de peste 30 q/ha.
    Însă au fost depistate şi lucruri interzise, cum ar fi arderea miriştii  după recoltare în nemijlocita apropiere de satul Cocieri, însă echipajul de pomperi a reacţionat promt în localizarea şi stingerea incendiului. 

                    P. Porubin,

specialist principal a Direcţiei agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

RECOLTARE ANEVOIOASĂ - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta