Harta site-ului
Ajutor
Rata scăzută a natalităţii – o problemă majoră pentru societate
Rata scăzută a natalităţii – o problemă majoră pentru societate

Datele ultimului recensămînt în Republica Moldova din anul 2004, precum şi caracteristicile demografice curente, evidenţiază tendinţa de depopulare a ţării, cauzată de descreşterea ratei natalităţii, îmbătrînirea populaţiei, scăderea ratei fertilităţii, creşterea ratei mortalităţii, etc.
În ultimele decenii în ţară a fost marcată o scădere continuă a populaţiei, determinată de deteriorarea structurii celor trei compartimente ale dinamicii populaţiei - natalitatea, mortalitatea şi migraţia externă. Aceste fenomene implică o multitudine de consecinţe sociale, economice, politice şi culturale nefavorabile care vor necesita elaborarea unor politici demografice eficiente menite să schimbe actualele tendinţe în domeniul dezvoltării umane.
Raionul Dubăsari nu face excepţie deoarece analizînd datele statistice care nu sunt deloc îmbucurătoare constatăm că dacă în anul 2010 în raion s-au născut 341 copii, atunci în 2011 avem veniţi pe lume 317 copii, în 2012-303 copii iar în 2013, la moment sunt înregistraţi 157 copii. Dacă ne oprim pe anul 2012 şi facem o diversificare pe satele din raion, ţin să accentuiez că cea mai scăzută rată a natalităţii se atestă în s. Corjova - 0 copii şi Marcăuţi - 4 copii. 
În urma acestor date constatăm faptul că  în raionul Dubăsari vor fi închise grădiniţile, comasate şcolile şi desigur va duce la creşterea numărului de şomeri.
Pentru a putea face faţă acestor schimbări, Moldova trebuie să reformeze sistemul medical, sistemul de educaţie şi pe cel de asigurări sociale. Aceste reforme trebuie să ţină cont de faptul că oamenii de vîrste diferite au nevoi diferite, că ei reprezintă o resursă valoroasă pentru societate la orice vîrstă şi că au nevoie de condiţii corespunzătoare care să le permită şi chiar să îi încurajeze să ducă o viaţă activă.
Marina Lupaşco, redactor-şef

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Rata scăzută a natalităţii – o problemă majoră pentru societate - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta