Harta site-ului
Ajutor
Proiectul „Profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari” a fost realizat
Proiectul „Profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari” a fost realizat


Pe data de 12 august, vicepreşedintele raionului, dna.M.Jimbei şi dna.M.Cara, vicedirector al CS Dubăsari au participat la o masă rotundă de finalizare a proiectului „Profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari”, finanţat de Compania Naţională de asigurări în Medicină, care a avut loc în or.Orhei.
Scopul evenimentului a fost sensibilizarea opiniei publice despre necesitatea depistării precoce a maladiilor oncologice şi de a atrage atenţia populaţiei asupra pericolului pe care îl presupun aceste maladii. În acelaşi timp, depistarea lor la timp, pot avea şanse de vindecare şi rezultate îmbucurătoare.                                                                                                                                                   
Din numărul total de femei din grupul eligibil din raion (vîrsta 50-69 ani) au participat la screening 2016 femei sau 72 %. La peste 70% din ele au fost depistate diferite patologii, care urmează să fie monitorizate, investigate şi stabilite căile de tratare.
Realizatorii şi finanţatorii proiectului au menţionat buna organizare,  receptivitatea şi atitudinea responsabilă a autorităţii executive a raionului Dubăsari, colaboratorilor Centrului de Sănătate Dubăsari, tuturor medicilor de familie, surorilor medicale de la Oficiile medicilor de familie din raion, care de comun au asigurat, timp de doar 2 luni, pariciparea femeilor la screening-ul clinic, astfel contribuind notoriu la realizarea proiectului nominalizat.
Vicepreşedintele raionului, dna.M.Jimbei, a menţionat importanţa implementării proiectului nominalizat şi a adus mulţumiri atît organizatorilor, grupului de lucru, tuturor celor implicaţi în realizarea acestuia, cît şi donatorului CNAM, din fondul măsurilor de profilaxie al căruia au fost alocate 2 535 740 lei.
Screening-ul a fost efectuat pe un eşantion de 10226 femei, atît asigurate, cît şi neasigurate, cu vîrsta între 50 şi 69 ani din raioanele Orhei şi Dubăsari, ceea ce reprezintă 70% din numărul total de femei din grupul eligibil planificat.
În urma investigaţiilor medicale, în 763 cazuri au fost depistate stări precanceroase, iar în alte 30 – suspectat cancer mamar cu risc în proporţie de 90%. Patologii benigne ale glandei mamare au fost descoperite la 5774 persoane. Toate aceste femei au fost îndreptate la IMSP Institutul Oncologic pentru investigaţii histologice, confirmarea diagnosticului şi tratare.
Conform datelor Institului Oncologic, în Republica Moldova, cancerul mamar este depistat în fiecare an la cca 900 femei, iar în aproape jumătate dintre cazuri maladia este diagnosticată în stadiu avansat. Din cauza cancerului mamar, anual, în ţara noastră decedează 440 femei.
Astfel informarea, autocontrolul, adresarea la timp la medic al femeilor le-ar asigura sănătatea şi o viaţă decentă.
Administraţia raionului, Centrul Sănătate Dubăsari au stabilit un parteneriat bun cu instituţiile medicale republicane, ale rn.Orhei şi vor continua dialogul pentru implementarea şi a altor proiecte de promovare a modului sănătos de viaţă, a sănătăţii locuitorilor raionului.

Centrul Sănătate Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Proiectul „Profilaxia cancerului mamar în raioanele Orhei şi Dubăsari” a fost realizat - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta