Harta site-ului
Ajutor
Procesul de recoltare a spicoaselor ia amploare
Procesul de recoltare a spicoaselor ia amploare

 

 Pe data de 5 iulie 2013 în conformitate cu planul de activitate a Direcţiei agricultură şi cadastru şi a Consiliului raional Dubăsari şi în contextul Planului de acţiuni, aprobat la şedinţa Stafului raional pentru desfăşurarea şi monitorizarea procesului de recoltare a spicoaselor în anul 2013, a fost efectuată o vizită de lucru pe terenurile şi în gospodăriile agricole din satele raionului, aflate pe malul drept al rîului Nistru. Scopul acestei vizite a fost aprecierea roadei biologice la culturile spicoase de I grupă, precum şi monitorizarea procesului de recoltare a cerealelor, care a luat start cîteva zile mai devreme.
  Menţionăm că, din pricina ploilor abundente din vara aceasta campania de recoltare s-a tergiversat, fiind nevoie de efectuat  pauze forţate în timpul recoltării, ceea ce poate aduce după sine mai multe pericole, chiar şi periclitarea roadei, care se observă a fi foarte bună. Conform estimărilor prelabile, roada de orz ar trebui să fie în limitele a 25-30 c/ha, iar a celei de grîu – 30-35 c/ha, iar în unele gospodării, sînt cîmpuri care ar putea să dea o roadă de 40 c/ha şi chiar mai mult, cum ar fi exemplul SRL „Elvitis Com” din s. Ustia, SRL „AgroDac Grup” din Molovata şi CP”Oxentea Service”, care au speranţa că vor recolta de pe unele cîmpuri chiar mai mult de 50 c/ha de grîu.
  
Amintim că în luna mai curent, ploile puternice însoţite de grindină au afectat considerabil semănăturile de pe cîmpurile de la Molovata, Marcăuţi şi Holercani. Însă datorită condiţiilor climaterice favorabile din perioada următoare, culturile afectate şi-au restabilit potenţialul, la moment majoritatea cîmpurilor arată foarte bine, cu excepţia  tutunului, care, în unele gospodării, a fost nevoie de replantat.

  
Sperăm că condiţiile climaterice vor permite recoltarea la timp şi fără mari pierderi, ţelul final fiind depozitarea roadei în ambare şi depozite, ceea ce va permite agricultorilor să se bucure de rodul muncii lor şi, nu în ultimul rînd, se va  achita la un nivel decent, pentru arenda terenurilor agricole. În condiţiile acestui an cînd se aşteaptă o roadă bună de cereale, gospodăriile agricole care arendează terenuri agricole ar trebui să ia în consideraţie condiţiile anului precedent, 2012, cînd nu au avut de unde achita cotaşii, şi să examineze posibilitatea, ca acest an să acopere o parte din ceea ce nu s-a achitat anul trecut.

   

Direcţia agricultură şi cadastru

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Procesul de recoltare a spicoaselor ia amploare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta