Harta site-ului
Ajutor
Problemele adolescenţilor – de la discuţii la soluţii
Problemele adolescenţilor – de la discuţii la soluţii

   Tinerii din Republica Moldova sunt mult mai vulnerabili decât semenii lor din ţările din Europa şi au nevoie ca niciodată de sprijin din partea statului, servicii calitative de sănătate, educaţie şi o piaţă atractivă a muncii. Şi nu în ultimul rînd de abilităţi de comunicare eficientă care l-ar ajuta să se promoveze . Reeşind din necesităţile elevilor, cum să facă faţă problemelor  adolescentul de azi şi fiind tînărul de mîine să nu suporte nişte consecinţe negative.
    Miercuri 20 februarie 2013  în  c. Coşniţa, incinta LT "Ion Creangă” s-a organizat de către Serviciul de Asistenţa Psihopedagogică  din cadrul DÎTS Dubăsari  împreună cu  CMCT, Ţurcan Olga specialist în domeniul tineret, platoul – Coşniţa, o masă rotundă cu tema: ”Problemele adolescenţilor – de la discuţii la soluţii” unde elevii au avut posibilitatea să înainteze întrebări la diverse subiecte specifice vîrstei adolescenţei şi să primească răspunsuri calitative de la specialişti .
       Vîrsta adolescentină este etapa de tranziţie de la copilărie la maturitate pe care tinerii urmează s-o parcurgă pe care adulţii ar trebui să o trateze cu mai mult  respect deoarece nesoluţionînd nişte conflicte inter-personale  adolescentul riscă sa-şi dezvolte o serie de complexe care ulterior se vor răsfrînge negativ asupra personalităţii acestuia. Vîrsta  este însoţită de o mulţime de întrebări  pe care adolescenţii nu întotdeauna le pot adresa părinţolor fie sunt plecaţi peste hotare, sau pur şi simplu le lipseşte încrederea, dar trebuie să recunoaştem că sunt şi părinţi  indeferenţi, atunci copilul rămîne singur faţă în faţă cu ele. Se caută răspunsuri  la semeni, prieteni mai mari care nu totdeauna îţi vrea binele, îndemnîndu-i să le uite într-un păhar de alcool sau să fumeze o ţigară. Sau mai abordat şi aşa întrebări / recomandări: cum soluţionăm constructiv un conflict dintre semeni, cu  părinţii şi elev-profesor, cum să trecem mai uşor prin perioade mai dificile din viaţa noastră, cum să  spunem  "NU” deprinderilor nocive etc. S-a răspuns de către psiholog  nemijlocit la toate întrebările propuse de către elevi, au fost înaintate de către elevi şi întrebări legate de sexualitate.
    Se va organiza în toate instituţiile preuniversitare din r. Dubăsari astfel de întîlniri cu tinerii adolescenţi.
   Întrebările cele mai fregvente parvenite de la elevi, inclusiv şi răspunsurile psihologului vor fi publicate în ziarul "Noutăţi Nistrene”.
    Cînd pregăteam   întîlnirea cu tinerii întîmplător am găsit un articol pe care aş vrea să vi-l propun pentru a medita un pic:

 
Нынешняя молодежь любит роскошь. Она ведет себя дурно и презирает авторитеты. Она не проявляет уважения к старшим, а работе предпочитает пустую болтовню. Дети теперь – домашние тираны, а не залог семейного согласия. Они больше не встают, когда в комнату входят старшие. Они перечат своим родителям, перебивают других, жадно глотают пищу и тиранят отца и мать..”
Сократ, 450 год до нашей эры.
 
Marenschi Tatiana,
 psiholog, Serviciul de Asistenţă Psihopedagogică,
DÎTS Dubăsari

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Problemele adolescenţilor – de la discuţii la soluţii - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta