Harta site-ului
Ajutor
Prima ediție a Festivalului-concurs raional ”Cântecele Credinței, Speranței și Iubirii”
Prima ediție a Festivalului-concurs raional ”Cântecele Credinței, Speranței și Iubirii”

În ajunul frumoasei şi importantei zile de 9 Mai, la data de 5 Mai, anul curent, în incinta Casei raionale de Cultură din comuna Coșnița, s-a desfășurat Festivalul-concurs raional al cântecului patriotic ”Cântecele Credinței, Speranței și Iubirii” ediția întâi, dedicat marcării a 72 ani de la Victoria asupra fascismului în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Acest festival a avut drept scop păstrarea memoriei, respectului și recunoștinței față de vitejia eroilor Patriei căzuți, care au apărat libertatea, onoarea, demnitatea națională și suveranitatea țării, căzuţi în Marele Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945 în lupta asupra fascismului și libertatea popoarelor Europei. La acest eveniment au fost invitaţi să participe tinerii, formaţiunile folclorice din cadrul instituţiilor de cultură, ansambluri vocal-instrumentale, solişti vocalişti, duete din raionul Dubăsari, în total în număr de 15 concursanți. De asemenea, în calitate de oaspeţi au participat şi colective din regiunea Vladimir, raionul Sobinsk, Federaţia Rusă.
La sărbătoare au fost prezenți oaspeți de onoare: Președintele raionului Dubăsari dl Grigore POLICINSCHI, Serghei SCVORȚOV, Centrul de Știință și Cultură al Federație Ruse în Moldova, Anna EDINOVA, șeful Direcției serviciului social or. Sobinca, Andrei RÎBCHIN, primarul comunei Vorșinsc, Natalia BÎSTRIȚCAIA, președintele Asociației veteranilor or. Sobinca, Irina KONDRATIEVA, conducător de cor muzical or. Lachinsc, Iosif TERENTIEV, veteran de război, dar totodată și primari, consilieri locali și raionali.
Astfel, interpreții au dat dovadă de simţ muzical şi capacitatea de reproducere corectă a melodiilor. Au fost cântate celebre piese muzicale cu mesaje de memorie a consecințelor războiului, dar și a clipelor de pe fronturile de luptă. În contrast puternic cu sentimentul de fericire pe care l-a transmis sărbătoarea marcării a celei de-a 72 Victorie, totuși au fost observate multe lacrimi de tristețe și durere, pe obrajii spectatorilor. Ne-au impresionat atât participanții din raion cât și oaspeții din Federația Rusă, care au avut o prestație scenică bogată în efecte speciale, inteligenţă interpretativă, expresivitate artistică, care a captat din plin atenția publicului și a juriului. Prin urmare, membrii juriului au evaluat măiestria participanților la festival, după cum urmează:
Barîșeva Xenia – Premiul mare;
Formația ”Angel star” de la Școala de Arte s. Doroțcaia – locul I ;
Kuznețov Vladislav - locul II;
Kuzimina Xenia - locul II;
Ina Popa – locul III;
Duetul Alexandra Beșleaga și Raisa Andreev – locul III;
Duetul Zapivac Veceslav și Olga Iurovici - locul III;
Cu mențiune au fost apreciaţi și următorii participanți la festival: Casa de cultură Holercani; Casa de cultură Cocieri; Gimnaziul Ustia; Alexandra Nacul, s. Pohrebea; Lenuța Grigoriev, s. Doroțcaia; Ansamblul ”Firicel de busuioc” s. Oxentea; formația ”Meridian” s. Pîrîta; Ansamblul folcloric s. Coșnița.
Datorită acestei Mari Victorii din 9 Mai 1945, astăzi există statele și popoarele Europei cu diversitatea sa multiculturală și multinațională. Prin cântec, prin dans și prestația artistică, au fost comemorați ostașii căzuți pe câmpurile de luptă și slăviți eroii ce au luptat sau au muncit pentru Victorie, dar totodată astfel de măsuri au ca scop promovarea valorilor educative, civice şi patriotice ale locuitorilor raionului.
Aducem sincere mulțumiri interpreților care au participat la festival,  dorindu-le succese și în continuare în activitatea muzicală.

Tatiana GHERB,
administrator principal baza de date

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Prima ediție a Festivalului-concurs raional ”Cântecele Credinței, Speranței și Iubirii” - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta