Harta site-ului
Ajutor
Prima ediție a ceremoniei de decernare a Distincțiilor CALM
Prima ediție a ceremoniei de decernare a Distincțiilor CALM

Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a organizat miercuri, 28 decembrie 2011, Prima ediție a ceremoniei de decernare a Distincțiilor CALM ”PRIMAR EMERIT” și ”PENTRU MERITE ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ”.

În cadrul ceremoniei, actorii principali au fost  reprezentanții administrației publice locale:  primari, președinți de raioane, aleși locali etc.

Acest eveniment a constituit o premieră pentru Republica Moldova, deoarece până astăzi munca asiduă și activitatea neobosită a primarilor, președinților de raioane, a aleșilor locali etc. nu a fost apreciată și remarcată la modul cuvenit, prin careva distincții, ordine care ar reitera aportul acestora la dezvoltarea comunităților pe care le administrează și a Republicii Moldova în general.

Scopul acestui eveniment l-a constituit instituirea unei tradiții prin care reprezentanții APL care și-au dedicat o mare parte din viața lor activității din cadrul APL și au obținut rezultate remarcabile în realizarea programelor guvernamentale, în dezvoltarea social-economică a comunităților din care fac parte, să fie menționați și apreciați la justa lor valoare.

Astfel, 23 de primari s-au învrednicit de distincția „Primar emerit”. Aceste distincţii au fost oferite primarilor care s-au menţinut în această funcţie cel puţin 4 mandate şi au înregistrat rezultate remarcabile. Distincția „ Pentru merite în administraţia publică locală” a fost oferită pentru 36 de funcţionari care au o experienţă de cel puţin 10 ani în acest domeniu.

Administraţia CALM a luat decizia de a premia cei mai buni primari şi funcţionari publici cu scopul de a scoate în evidenţă persoanele care şi-au dedicat viaţa pentru comunitatea lor. Este important de menţionat faptul că Administraţia Congresului a selectat premianţii înainte de ultimele alegeri locale generale.

În acest sens la ceremonie a participat şi preşedintele raionului Dubăsari – Dl. Grigore Policinschi, primarul de Molovata – Dl. Serafim Bejenari, Ex-primarul de Corjova – Miţul Valeriu. Toţii deopotrivă au fost decoraţi „pentru merite în administraţia publică locală”.

La ceremonie a fost prezent de asemenea și dl Iurie Țap – Vicepreședintele Comisiei Parlamentare ”Administrație Publică și Dezvoltare Regională”, care a susținut ideea decernării distincțiilor CALM, a felicitat Congresul pentru succesele obținute, pentru opiniile și avizele profesioniste prezentate pe marginea celor mai importante documente și acte normative și legislative.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – dl. Marcel Răducan care a fost prezent la Ceremonie, a felicitat CALM-ul pentru inițiativa reușită, pentru succesele obținute, precum și a reiterat faptul că anume ”CALM este unica asociație a autorităților publice locale care este apolitică și care a reușit să adune împreună sub aceeași egidă reprezentanți ai autorităților locale din toate partidele politice”. Totodată dl Ministru a specificat importanța și impactul CALM în societate asemănându-l cu ”o piatră care dacă lovește sparge orice zid”.

Laureații distincțiilor CALM, de asemenea au ținut să mulțumească pentru aprecierea înaltă a meritelor lor și și-au exprimat admirația și respectul pentru activitatea CALM.

Dl. Valeriu Mițul, ex-primar de Corjova, r. Dubăsari a spus că "Fiecare om, de mic copil atunci când primeşte o menţiune se bucură. Aşa şi noi, pe parcursul vieţii când eşti menţionat de cineva cred că e un lucru bun şi te mobilizează să faci lucruri cât mai bune în continuare".

"Este foarte emotiv, fiindcă o apreciere din partea colegilor este foarte importantă", a menţionat Nina Costiuc, primar de Budeşti.

"Aceasta este ca o mulţumire din partea conducerii CALM-ului. E un eveniment destul de important în viaţa mea", a declarat Tudor Postu, fost primar Andruşul de Sus, Cahul.

La eveniment s-a propus să fie instituită "Ziua Autonomiei Locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală". Sărbătoarea ar putea fi marcată în fiecare an, pe 1 februarie.

"Prin intermediul acestei acţiuni, încercăm să aducem la justa valoare toate persoanele care muncesc în APL şi care au depus un efort foarte mare pentru dezvoltarea comunităţilor", a declarat Viorel Furdui, directorul executiv al CALM.

Şi pentru că e sărbătoare, cei mai buni primari din Moldova au fost colindaţi de cetele de urători din Colibași (Cahul) și colectivele de artă din com. Budești (mun. Chişinău). precum și s-au bucurat de interpretările muzicale, artistice și teatrale ale tinerilor talente din s. Selemet și s. Batâr, r. Cimișlia. Întreaga ceremonie a fost audiată de interpretarea extraordinară a copiilor din fanfara din s. Holercani, r. Dubăsari,

În cadrul ceremoniei de decernare, au fost exprimate nedumeriri și regrete, în special din partea laureaților, că acest eveniment,  inedit și important pentru autoritățile locale din Moldova, nu a fost onorat de prezența conducătorilor statului și liderilor de partide, care au fost invitați si erau așteptați de toți reprezentanții săi locali, laureați ai distincțiilor respective. Mai mulți laureați au subliniat cu regret că liderii de partide își amintesc de ei doar în campaniile electorale, iar atunci când este vorba de sprijin real – rămân doar la nivel de declarații.


preluat de pe www.calm.md


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Prima ediție a ceremoniei de decernare a Distincțiilor CALM - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta