Harta site-ului
Ajutor
Preşedintele raionului Grigore Policinschi despre realizarea Programului Compact în raion
Preşedintele raionului Grigore Policinschi despre realizarea Programului Compact în raion

Astăzi, preşedintele raionului Dubăsari Grigore POLICINSCHI a avut o întrevedere cu reprezentanţii Fondului Provocările Mileniului, care asigură implementarea eficientă a Acordului „Compact” în vederea realizării proiectului investiţional privind reabilitarea sistemului de irigare din localităţile Pohrebea, Coşniţa şi Pîrîta.  

"Pentru locuitorii din raionul Dubăsari, raion care trece prin greutăţi foarte mari reieşind din faptul că majoritatea absolută a localităţilor sînt în zona de securitate, este foarte important ca acest proiect să fie realizat cu succes. Ne-am implicat foarte activ avînd o susţinere masivă din partea proprietarilor terenurilor agricole, conducătorilor gospodăriilor agricole. Cu părere de rău nu toţi s-au implicat, însă majoritatea absolută înţelege că impactul acestui proiect, susţinerea şi reabilitarea acestor sisteme de irigare este foarte importantă în primul rînd pentru dezvoltarea economică”, a menţionat preşedintele raionului.

Dl Grigore POLICINSCHI a vorbit şi despre importanţa proiectului dat ce oferă posibilitatea creării noilor locuri de muncă, ceea ce va permite susţinerea tinerilor din regiune. De asemenea, va contribui la dezvoltarea infrastructurii la nivel local, va oferi posibilitatea siguranţei alimentare şi desigur nu vom fi dependenţi de calamităţile naturale.  

Reprezentanţii Fondului Provocările Mileniului au fost interesaţi şi de faptul cum a fost posibilă păstrarea staţiunilor de irigare, reieşind din faptul că în teritoriul raionului a fost război. La acest capitol, preşedintele raionului a afirmat că a fost posibil acest lucru doar datorită patriotismului demonstrat de locuitorii acestor localităţi, care cu adevărat ţin la unitatea ţării noastre Republica Moldova.

„Aş vrea să cred că lucrările vor demara în regim normal şi va fi un exemplu şi pentru colegii noştri din oraşul Dubăsari din satele din jurisdicţia Tiraspolului, pentru a merge înainte, pentru a ne apropia prin măsurile de încredere”.

Sistemul dat de irigare este unul dintre cele mai costisitore deoarece este și unul foarte mare, care acoperă circa 2500 de ha, gestionate de peste 2300 de producători agricoli. Lucrările de reabilitare prevăd înlocuirea echipamentului electromecanic cu echipament modern și eficient, dotarea cu echipamente electronice de control al regimului de lucru al pompelor, substituirea a 85% din rețeaua de distribuție a apei cu țevi din  polietilenă de  densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat.

Totodată, reabilitarea sistemelor de irigare va oferi posibilitate producătorilor agricoli să reducă costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații cînd au nevoie în funcție de culturile agricole cultivate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor rezistente la șocurile hidraulice și care pot asigura peste 50 de ani de utilizare efectivă.


Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Preşedintele raionului Grigore Policinschi despre realizarea Programului Compact în raion - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta